Hlavní obsah

Mladík, který shodil dívku do rokle v Jičíně, podal stížnost

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Lukáš Tuček, jenž shodil bývalou přítelkyni do rokle v Jičíně, podal ústavní stížnost. Justice mladíkovi vyměřila nejprve sedm let vězení za pokus o vraždu, poté v odvolacím řízení jen tři roky s pětiletým podmíněným odkladem.

Článek

Podání stížnosti je patrné z justičních databází. „Zatím o ní není rozhodnuto,“ řekla mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

Incident, ze kterého dívka vyvázla se zlomeninami obratlů a zraněnou nohou, se stal v podvečer 19. září 2017. Studentka se s mladíkem předtím rozešla. Přesto si spolu vyšli ven. Podle rozsudku si stoupli na ochoz jičínské vyhlídky Milohlídka a mladík pak dívku shodil dolů a skočil za ní do osmimetrové hloubky - podle obžaloby proto, aby spáchal sebevraždu.

Mladík a dívka dopadli na různá místa. Našel je pár, který v tamním lesoparku hledal takzvané kešky. Svědci vypověděli, že nejprve slyšeli křik ve smyslu „nech mě být“, poté další křik a zvuky pádu. Dívka později vypověděla, že ji chlapec shodil, a Tuček se k tomu policistům přiznal. Při soudním projednávání kauzy ale trval na tom, že si událost nepamatuje a že se cítí nevinný.

Za pokus o vraždu hrozilo pachateli deset až 18 let vězení. Krajský soud mu s přihlédnutím k věku uložil trest pod zákonnou sazbou a povinnost uhradit 130 000 korun jako nemajetkovou újmu a dalších 181 000 pojišťovnám jako náhradu škody. Podle Vrchního soudu v Praze má však Tuček hradit odškodné jen „podle svých možností“. Soud stanovil také dohled probačního úředníka a povinnost absolvovat program psychologického poradenství.

Tuček se pak obrátil ještě na Nejvyšší soud. Zpochybňoval zejména provedené dokazování, avšak neuspěl.

Reklama

Související témata:

Doporučované