Hlavní obsah

Prezident zaútočil na karneval v Riu. Zveřejnil video mladíka močícího na polonahého kolegu

Brazilský prezident Bolsonaro video zveřejnil na svém Twitteru, kde ho také kritizoval.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dva polonazí mladící předvedli na karnevalu v Riu de Janeiru obscénní podívanou a sklidili kritiku přímo od prezidenta Jaira Bolsonara. Na diskutovaném videu je zachycen moment, kdy jeden z mužů močí druhému na hlavu. Prezident, často označovný za ultrakonzervativního, označil incident za zvrhlost.

Článek

Brazilský prezident Jair Bolsonaro zveřejnil v úterý na Twitteru obscénní video s několika účastníky karnevalu v této jihoamerické zemi a připojil k němu kritiku tohoto tradičního veselí. Letošní brazilské karnevaly se přitom nesou ve znamení výzev k toleranci a respektu k různým menšinám, které jsou podle deníku Clarín reakcí i na lednový nástup Bolsonara do úřadu. Nový prezident je totiž mnohými považovaný za ultrakonzervativního a krajně pravicového politika a v minulosti si vysloužil i obvinění z rasismu.

Bolsonaro na Twitteru zveřejnil video s několika polonahými mladíky, z nichž jeden močí druhému na hlavu. „Nerad to zveřejňuji, ale musíme ukázat lidem pravdu,“ napsal prezident k videu. „V toto se zvrhly mnohé pouliční průvody brazilského karnevalu,“ uvedl také Bolsonaro. Během několika minut měl tisíce reakcí, souhlasných i kritických.

Karnevaly se konají v řadě měst země, nejslavnější a největší je ten v Riu de Janeiro. Začal minulý týden a skončí tuto sobotu. Do úterka se konala soutěž škol samby, jejíž vítěz má být znám ve středu.

Přehlídky škol samby si každoročně berou na paškál i různé problémy společnosti. Loni například alegoricky kritizovaly zkorumpované politiky a neschopnost vlády zvládat kriminalitu v zemi, v průvodech se objevily například figuríny krys s obřími bankovkami.

Letošní karneval v Riu začal se zpožděním, které způsobily jednak přívalové deště a také místní starosta Marcelo Crivella. Ten jako evangelický biskup podobné veselí označuje za necudné a stejně jako v předchozích dvou letech odmítl předat symbolický klíč od města králi karnevalu Momovi. Zahajovací ceremoniál nakonec provedl zástupce radnice, když předal Momovi klíče od karnevalu, ne však od města.

Starosta Crivella také od svého nástupu do úřadu v lednu 2017 snížil příspěvky města školám samby zhruba o polovinu. Školy samby ve městě fungují skoro sto let a jsou považovány za součást kulturního dědictví. Jedna z nejstarších je skupina Portela, která vznikla v roce 1923 a od té doby vyhrála více než dvacetkrát tradiční soutěž škol samby.

Témata škol samby se letos nesla v duchu výzev k toleranci a respektu k menšinám. Některé skupiny si připomněly například populární radní Ria Marielle Francovou, která bojovala za práva menšin a proti policejní brutalitě a která byla loni v březnu zavražděna. Podle některých stojí za vraždou této černošské političky, která se netajila lesbickou orientací, místní politici.

V přehlídkách škol vlály tento týden také vlajky s barvami duhy, které jsou symbolem hnutí LGBT (leseb, gayů, bisexuálů a transgenderových osob). V jiném průvodu kritizovali portugalského dobyvatele Pedra Álvarese Cabrala oblečením do vězeňských šatů. Jiná škola zas připomněla Luísu Mahinovou, která v 19. století bojovala v zemi za zrušení otroctví.

Reklama

Související témata:

Doporučované