Hlavní obsah

Mladík pobodal seniora kvůli pár stovkám. Policisté ho vypátrali během půlhodiny

Mladý muž kvůli několika stovkám pobodal seniora. Policisté ho dopadli během půlhodiny. Teď mu hrozí až výjimečný trest.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nezaměstnaný lakýrník řešil finanční problémy pobodáním seniora. Kvůli několika stokorunám mu teď hrozí až výjimečný trest. Senior přepadení přežil.

Článek

Jen půlhodina stačila policistům v České Třebové, aby vypátrali pachatele loupežného přepadení v tamní okrajové čtvrti. Dvaadvacetiletý nezaměstnaný muž tam pobodal osmasedmdesátiletého seniora, kterého náhodně potkal. Řešil tak své finanční problémy. Nyní mu za to hrozí 15 až 20 let ve vězení, případně i výjimečný trest.

Mladý muž pochází ze severních Čech a v České Třebové pracoval přes agenturu jako lakýrník, bydlel tam na ubytovně. Ve středu s ním však firma kvůli absencím rozvázala pracovní poměr a mladík se rozhodl si peníze obstarat jiným způsobem.

Na seniora padl, když procházel kolem řadových garáží, kde starší muž parkoval. „Pod smyšlenou záminkou se ho vyptával, jak se dostane do obchodního centra. Pán mu ochotně radil, ale najednou ho mladý muž udeřil. Senior mu však ránu vrátil zpátky, což ho asi překvapilo. Vytáhl proto nůž a zasadil mu několik bodných ran do hrudníku a dalších částí těla,“ popsal přepadení vyšetřovatel Milan Šimek.

Senior dal lupiči peníze a i přes těžké zranění nasedl do auta a dojel k místu svého bydliště, kde však začal kolabovat. „Ujel několik stovek metrů,“ dodal Šimek. Kolabujícího řidiče si všimla sousedka, která spolu s jeho ženou zavolala policii a záchranku.

Ještě před naložením do záchranářského vrtulníku se policisté stačili přepadeného vyptat na popis muže, který jej přepadl. Pak jim stačila jen půlhodina, aby ho dopadli. „Velmi jim pomohla skvělá místní znalost. Pán zmínil, že se vyptával na obchodní centrum, zamířili proto tam, kde si všimli muže odpovídajícího popisu, byť se mezitím stihl na ubytovně převléknout,“ uvedl vyšetřovatel. Policisté u něj našli i uloupené peníze, z nichž prý stihl utratit několik desetikorun. I přes prvotní zapírání se podezřelý přiznal a policisty zavedl na místo činu, kde našli odhozený nůž.

Nyní je dvaadvacetiletý lakýrník stíhaný za trestný čin loupežné vraždy ve stadiu pokusu, Okresní soud v Ústí nad Orlicí ho proto poslal do vazby. „Bylo to z důvodu útěku, ale také možného pokračování v trestné činnosti, neboť podezřelý je bez finančních prostředků,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová, která pro pachatele bude navrhovat trest ve výši 15 až 20 let, případně i trest výjimečný. „Šlo o velice nebezpečné jednání, tento člověk mohl být nebezpečný komukoli,“ dodal Šimek.

Poraněný muž stále leží ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové a podle policistů se jeho stav zlepšuje. „Komunikuje s lékaři a my čekáme, až budeme moct provést výslech,“ řekl vyšetřovatel, podle nějž jde zatím letos o nejzávažnější trestný čin na Pardubicku.

Reklama

Doporučované