Hlavní obsah

Mladík utratil úspory ve videohře, teď mluví o své závislosti

Foto: flickr.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Tak jako mnoho mladých nakupoval teenager Jonathan Peniket bonusové balíčky do videohry, aby si zlepšil vybavení ve virtuálním fotbalovém světě. Utratil tak téměř 3000 liber, tedy veškeré úspory na vysokou školu.

Článek

O své závislosti promluvil Peniket na veřejnosti prostřednictvím videa, které umístil na internet. Dle jeho vlastních slov se jeho nakupováni vymklo kontrole, když jeho matka onemocněla a diagnostikovali jí rakovinu.

Sněmovna lordů teď chce, aby nákup dodatků do her byl klasifikován jako gamblerství.

„Miloval jsem videohry od dětství. Pamatuji si, že jsem jako malý vstával o víkendech brzy ráno, abych mohl hrát hru FIFA 05 bez zvuku, abych nerušil rodiče,“ uvedl Peniket. „Dnes je mi 21, na internetu jsem potkal několik z mých nejbližších přátel. Domnívám se, že mohou být videohry pro děti skvělé. Měl bych ale svůj příběh říci. Nákup dodatků vedl k nejhorším zážitkům v mém životě.“

V roce 2009 společnost EA Games, která mimo jiné provozuje hru FIFA, spustila tzv. Ultimate Team game mód. „Je to něco jako ohromná výměna karet online, ve které si uživatelé mohou do týmů přidávat hráče. Lepší hráči vám dávají výhodu. Hra má svou virtuální měnu. A díky ní si můžete karty nakupovat v balíčcích, kde jsou náhodně namíchané,“ vypráví ve videu mladý muž.

Gambling

Peniket si prý vzpomíná na rok 2012, kdy poprvé požádal své rodiče, zda si tento balíček karet může koupit. Vzpomíná si také na frustraci, kterou pociťoval, když nákup karet jeho otec označil za gamblerství. Nakonec ale souhlasili. „To, že by se jednalo o gambling, mi přišlo směšné. I přestože jsem věděl, že je šance, abych sesbíral všechny své oblíbené hráče, minimální,“ přiznává.

Začal tedy utrácet peníze, občas se mu poštěstilo. Stále doufal, i když byl často zklamaný. „Kéž bych mohl utratit dalších 15 liber…“ myslel si. Stejným způsobem to pokračovalo další čtyři roky, Peniket utrácel čím dál tím více peněz. Hledal vzrušení a radost, které mu karty přinášely jen příležitostně. Tušil, že něco není v pořádku. Své nákupy totiž začal tajit. Nechtěl, aby jeho rodiče věděli, kolik utrácí.

„V té době jsem neměl nic jiného, za co bych raději utrácel,“ svěřil se. „Pokaždé jsem si myslel, že to tentokrát vyjde.“ V 17 letech dostal svou první debetní kartu. Nakupování karet bylo už jen kliknutí na dosah.

„V roce 2017 se mi kompletně změnil život. Měl jsem zkoušky, nejasné plány, kam půjdu na univerzitu. A v září mámě diagnostikovali rakovinu,“ sdělil. „Čekal jsem na den, kdy to vše bude jen vzpomínka. Čekal jsem, až se máma uzdraví a já dodělám zkoušky. A zase si budeme užívat normální život,“ svěřil se ve videu. Hledal cestu úniku. Vzrušení z nákupu karet a otevírání balíčků mu ji nabízelo.

Nula liber na účtu

Rodiče a prarodiče Peniketovi na účet, ze kterého čerpal, šetřili na vysokou školu. On ale cítil, že peníze potřebuje ihned. Na budoucnost nemyslel. Nejdříve utrácel 30 liber, pak 40 a 50. V momentě, kdy mu banka začala transakce blokovat, utrácel i 80 liber za noc.

Několik dní před zkouškami ale peníze došly. Peniket utratil téměř 3000 liber, které mu měly pomoci v budoucnosti. „Beru za to plnou odpovědnost. Já jsem se rozhodl ty peníze utratit. Mým rodičům to zlomilo srdce,“ uvedl.

Peniket se ale nedomnívá, že by byl závislý na hře jako takové. Pravidla doma prý byla striktní, na hraní měl vyhrazený čas. „Vím, že jsem byl závislý na tom vzrušení při nákupu. Dnes souhlasím s tím, co mi řekl táta o gamblerství v roce 2012. Je to druh hazardu.“

„Chci udělat vše, co je v mých silách, abych před podobným chováním varoval a chránil před ním. Dlužím to svému teenagerskému já i těm, kteří by litovali, že takto peníze utratili. Udělám vše, abych tohle zneužívání ukončil,“ říká.

Firma EA games, výrobce hry FIFA, odmítá, že by se jednalo o hazardní hru. Hra se dá totiž hrát i bez peněz - nákupy jsou dobrovolné. Odvolávají se také na možnost omezovaní herního času či blokování transakcí, které se na herních platformách dají nastavit.

Fotbalová asociace FIFA zatím serveru BBC kauzu neokomentovala.

Reklama

Související témata:
EA games

Doporučované