Hlavní obsah

Mladík ve Švédsku pobodal osm lidí, policie ho zadržela

Foto: Profimedia.cz

Švédská policie na místě činu ve Vetlandě na jihu země.

Reklama

aktualizováno •

Útok se odehrál ve městě Vetlanda na jihu Švédska. Policie mladíka postřelila do nohy a zadržela. Útočník podle policie, která čin vyšetřuje jako terorismus, neměl žádné komplice.

Článek

Podle policejní zprávy obdržely úřady první hlášení o útoku ve Vetlandě krátce před třetí hodinou odpolední, hlídka na místo činu dorazila o deset minut později.

Našla tam osm pobodaných lidí, na které zaútočil zhruba dvacetiletý mladík nožem. Všichni zranění jsou podle švédských médií v péči lékařů, dvě osoby zůstávají ve vážném stavu.

Údajný útočník byl podle agentury DPA policisty zasažen do nohy a rovněž potřeboval ošetření.

Čin policie nejprve klasifikovala jako pokus o vraždu, ale později oznámila, že útok vyšetřuje jako terorismus, informoval švédský server The Local. Podle policie nic nenasvědčuje tomu, že by se na útoku podíleli další podezřelí. Policie rovněž uvedla, že má situaci pod kontrolou. Několik oblastí ve středu města – vzdáleného asi 270 kilometrů na jihozápad od Stockholmu – bylo nicméně uzavřeno.

Policie uvedla, že je příliš brzy, aby bylo možné určit motiv činu, tedy jestli si pachatel oběti vybral, nebo zda šlo o náhodný útok. Zadržený muž měl být podle serveru Local.se známý pro „drobné trestné činy“ a žil v nedalekém Smålandu.

„Probíhá intenzivní vyšetřování. Aktuálně chceme vyslechnout všechny svědky události a osoby, které by mohly mít o incidentu bližší informace. To je jeden z důvodů, proč v tuto chvíli nemůžeme přijít s více podrobnostmi,“ cituje Local.se místní policejní šéfku Malenu Grannovou. „Ve vyšetřování máme k dispozici informace, které nás vedou k vyšetřování tohoto činu jako terorismu, ale nemohu poskytnout další informace,“ dodala Grannová.

Úroveň národního ohrožení terorismem se aktuálně ve Švédsku podle policie nachází na třetím stupni z pěti. Na tiskové konferenci policie uvedla, že neměla žádné předchozí informace o tom, že by k takovému incidentu ve Vetlandě mohlo dojít, ale stupeň ohrožení „naznačoval, že by se něco takového ve Švédsku mohlo stát“.

Švédský premiér Stefan Löfven odsoudil útok jako „hrůzný čin“ a dodal, že na případu pracuje také tajná policie Säpo. „Průběžně vyhodnocují, zda je důvod k posílení bezpečnostních opatření, a jsou připraveni tak v případě potřeby učinit,“ uvedl v prohlášení citovaném švédskou tiskovou agenturou TT.

Švédsko v posledních letech zažilo dva teroristické útoky. Při prvním z prosince 2010 otřásly centrem švédské metropole dva výbuchy, které byly dílem sebevražedného atentátníka. Zahynul ale jen útočník, další dva lidé byli zraněni. Druhý útok se odehrál v dubnu 2017. Radikální islamista při něm najel vozem do davu lidí na rušné obchodní třídě v centru Stockholmu a zabil pět lidí. Policie jej zatkla poté, co naboural do obchodního domu a nebyl schopen pokračovat v jízdě. V roce 2018 byl uzbecký občan Rakhmat Akilov odsouzen za tento teroristický útok na doživotí.

Reklama

Související témata:

Doporučované