Hlavní obsah

Mladík z Afghánistánu a zdravotní sestra. V aféře z Bulovky byla podána obžaloba

 

Reklama

Incident z října loňského roku směřuje k rozuzlení před soudem. Soudce studuje spis.

Článek

Vyšetřování incidentu, který se loni v říjnu odehrál v pražské Nemocnici Na Bulovce, se po čtvrtroce přiblížilo k soudnímu rozuzlení.

Státní zástupce Jiří Kára podal obžalobu na devatenáctiletého mladíka z Afghánistánu, jehož vyšetřovatelé obvinili ze sexuálního útoku na zdravotní sestru.

Jakou právní klasifikaci žalobce v obžalobě použil, není potvrzeno. Protože jde zřejmě o první případ, který v éře migrační krize spojuje sexuální násilí a imigranty, a tedy o společensky citlivou kauzu, dodržují všichni aktéři mlčenlivost.

Seznam z informačního systému zjistil, že obžaloba dorazila na soud 10. února. Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 8 Petr Novák to potvrdil, ale k detailům spisu se nevyjádřil.

„Hlavní líčení nebylo dosud nařízeno, soudce studuje spis,“ uvedl pouze.

Mluvit nechce nikdo

Muže, na něhož byla obžaloba podána, líčila sice média zprvu jako migranta, který v nynější vlně zamířil do Evropy, avšak Seznam zjistil, že jeho příběh je jiný.

Devatenáctiletý Afghánec je synem někdejšího tlumočníka českých vojáků v Afghánistánu a za služby jeho otce pro armádu dostala celá rodina v Česku trvalý pobyt.

Seznam s otcem na podzim krátce mluvil a nyní se ho pokusil opět kontaktovat. Rodina však už nebydlí na ubytovně v okrajové části Prahy, ale dostala v hlavním městě byt. Někdejší tlumočník pak odmítl i telefonickou žádost o rozhovor.

„Dám vám vědět,“ řekl jako už po několikáté.

Podobně dopadl pokus o kontakt se zdravotní sestrou, která byla podle obžaloby napadena, i s jejím advokátem Václavem Vlkem.

Případ pro politiku

Případ z Bulovky měl po několika sexuálních útocích imigrantů na ženy v Německu či v Rakousku dohru i na politické scéně.

Poslanci ANO a hnutí Svoboda a přímá demokracie interpelovali premiéra Bohuslava Sobotku s dotazem, jak se mladý muž do Česka dostal.

Sobotka na sněmovní půdě odpověděl, že obviněný muž nebyl zařazen do žádného z migračních programů.

Reklama

Související témata:

Doporučované