Hlavní obsah

Mladík z Afghánistánu a sestra z Bulovky: Obžaloba popisuje detaily napadení

Mladíkovi z Afghánistánu, který se pokusil znásilnit zdravotní sestru, hrozí vyšší trest.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Za pokus o znásilnění zdravotní sestry by mohl mladík skončit až na dvanáct let ve vězení.

Článek

V první polovině září otevře soud případ, který na sebe loni na podzim přitáhl mimořádnou pozornost veřejnosti. Za pokus o znásilnění zdravotní sestry z Nemocnice Na Bulovce byl obžalován mladík z Afghánistánu.

Redakce Seznam Zprávy měla nyní možnost prostudovat text obžaloby. A mimo jiné zjistila, že Vrchní soud v případu rozhodl - poté, co se jej dotázal na právní názor soud první instance - o přísnější právní kvalifikaci. Pro muže to znamená, že bude-li uznán vinným, může jít do vězení až na dvanáct let. Dolní sazbou je pět let.

Incident se odehrál loni 30. října. Obžaloba na základě zjištění policie popisuje, že tehdy 19letý mladík byl na pokoji dětského oddělení infekční kliniky spolu se svým tříletým bratrem. Před půlnoci přišel za zdravotní sestrou a volal na ní anglicky: „Room, room.“ Gestikuloval, ať jde s ním.

Zdravotní sestra si myslela, že se zhoršil stav jeho bratra. Jenže na pokoji se vše vyvinulo jinak.

Mladík chytl zdravotní sestru za zápěstí ruky a táhl k posteli. Žena neustále křičela: „Ne, ne, ne.“ Muž - slovy obžaloby - v sexuálním útoku pokračoval. Přitlačil se k jejímu tělu a osahával jí prsa. Sestře se pak podařilo ze sevření vytrhnout a utéct na sesternu.

Mladý muž není v Česku jako uprchlík, jak v době události informovala některá média. Seznam už loni popsal, že on i celá rodina získali v České republice trvalý pobyt. Mladíkův otec totiž roky pracoval pro armádu, když šest let tlumočil tuzemským vojákům nasazeným ve válce v Afghánistánu.

Osud mu ale změnil loňský incident jeho syna z Bulovky.

On i jeho otec nyní už odmítají jakýkoliv kontakt s médii.

Podle znalce 51letá zdravotní sestra utrpěla závažnou újmu na zdraví. Dnes trpí příznaky posttraumatické stresové poruchy. Kvůli tomu se léčí a bere prášky. „Současný stav není ustálen, nelze vyloučit uzdravení ani další prohlubování poruchy,“ citoval Vrchní soud z posudku znalce Jiřího Švarce.

Advokátka obžalovaného mladíka Taťána Kozáková nechtěla případ komentovat.

Reklama

Doporučované