Hlavní obsah

Mladoboleslavská nemocnice poprvé implantovala kardiostimulátor

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi poprvé implantovala pacientovi kardiostimulátor. Lidé z Mladoboleslavska, jejichž srdce potřebuje kardiostimulátor, tak nebudou muset jezdit kvůli tomuto zákroku do Prahy nebo do Liberce.

Článek

Uvedený výkon provedl v mladoboleslavské nemocnici Petr Neužil z Nemocnice Na Homolce se svým týmem. Přihlížel tomu personál interního oddělení Klaudiánovy nemocnice, který bude dělat další implantace. Již se zaškolil ve zmíněné pražské nemocnici. Kardiostimulátor je elektronické zařízení, které u pacienta nahrazuje jeho srdeční rytmus v případě, kdy srdeční frekvence je pomalá nebo dochází k významné převodní poruše.

„Jak jsem očekával, výkon byl pravým koncertem – ukázala se síla sehraného týmu. Na této první naší implantaci se také podílely firmy dodávající kardiostimulátory a další vybavení k provádění těchto výkonů,“ řekl primář interního oddělení Martin Polák.

Interní oddělení předpokládá, že v roce 2022 zavedou lékaři v Mladé Boleslavi zhruba 100 kardiostimulátorů. Do budoucna ale tento počet výrazně poroste – přibydou pacienti z širší spádové oblasti. Podle primáře Poláka bude výkonů přibývat i v souvislosti se stárnutím populace. Implantace kardiostimulátoru přitom není limitována věkem a je v mnoha případech život zachraňujícím výkonem.

Otevření kardiostimulačního centra v Mladé Boleslavi znamená, že se nemocnice zařadila mezi několik takových center ve Středočeském kraji. „Díky tomu nebudeme muset pacienty transportovat do jiného zdravotnického zařízení, ale výkon provedeme v Mladé Boleslavi – o indikacích k zavedení kardiostimulátoru budou rozhodovat lékaři interního oddělení. Bude to tedy pro všech stránkách pro pacienty komfortnější,“ řekl Polák.

Reklama

Doporučované