Hlavní obsah

Mladou frontu tíží hrozba konkurzu, souboj Strnada a Savova pokračuje

Foto: Archiv Františka Savova

Vydavatelství Mladá fronta patří do skupiny stíhaného podnikatele Františka Savova, který žije v Británii.

Reklama

Už přes dva měsíce čelí vydavatelství Mladá fronta insolvenčnímu návrhu, který může skončit vyhlášením konkurzu. Jde o jednu z bitev v byznysové válce, v níž proti sobě stojí faktický majitel vydavatelství František Savov a skupina Czechoslovak Group Michala Strnada.

Článek

Krajský soud v Českých Budějovicích bude v následujících týdnech rozhodovat, zda pošle do úpadku jedno z předních českých vydavatelství.

Společnost Mladá fronta, kterou ovládá podnikatel František Savov, označuje insolvenční návrhy za účelové, hrozbu konkurzu se jí však zatím nedaří zvrátit.

Vydavatelství, jež vydává ročně 200 knižních titulů, ekonomický týdeník Euro nebo odborné časopisy o zdravotnictví nebo autech, přiznává, že na insolvenční řízení tvrdě doplácí.

„Dlužník ztrácí zakázky, neboť zákazníci a autoři se obávají spolupracovat se společností ‚v insolvenci‘. Dodavatelé naopak žádají od dlužníka platby předem, což nutí dlužníka předčasně vynakládat své peněžní prostředky,“ napsalo vydavatelství začátkem února soudu (v insolvenčním řízení vystupuje Mladá fronta jako „dlužník“).

Firma také upozornila, že nemůže sehnat úvěr k překlenutí problémů s financováním, protože banky ji kvůli insolvenci odmítají financovat. „Bude-li toto řízení dále pokračovat, pak není otázka zda, ale pouze kdy se dlužník opravdu v úpadku ocitne,“ uvedlo vydavatelství.

Problémy potvrdil i generální ředitel společnosti Jan Mašek tento týden před insolvenčním soudem. Řekl, že na letošek měla společnost naplánovanou vyrovnanou hospodářskou bilanci. „Ale insolvenční řízení nás poškozuje, někteří klienti u nás pozastavili inzerci, jiní nám zase za služby nezaplatili,“ citovala Maška agentura ČTK.

Ve prospěch Mladé fronty zatím hraje fakt, že pohledávky do insolvence nepřihlásili její velcí obchodní partneři.

S návrhem poslat Mladou frontu do konkurzu přišla v listopadu společnost Bazcom podnikatele Jiřího Mařase. Ten figuruje i v dalších insolvenčních kauzách, jež doléhají na jiné Savovovy firmy.

Podle dostupných informací Mařas spolupracuje se zbrojařskou a strojírenskou Czechoslovak Group Michala Strnada, který převzal vedení skupiny od svého otce Jaroslava.

Strnadové loni vytáhli do otevřeného boje proti Savovovi a několik jeho firem už ovládli – buď přes konkurz nebo tím, že k sobě přetáhli bývalé Savovovy spolupracovníky, kteří měli právo nakládat s majetkem.

Savovovu pozici komplikuje fakt, že je v Česku stíhán kvůli podezření z daňových podvodů a dlouhodobě žije v Británii. Koncem loňského roku Savov po dlouhé době veřejně vystoupil v českých médiích a přiznal se k vlastnictví „desítek firem“. V minulosti se k těmto podnikům otevřeně nehlásil, jako majitelé oficiálně vystupovaly jiné osoby.

Mladá fronta je další v řadě firem, o kterou by mohl Savov přijít.

V lednu se vydavatelství pokusilo vysmeknout z insolvence tím, že splatilo firmě Bazcom pohledávku zhruba 4,5 milionu korun, kterou přitom označovalo za „smyšlenou“. Bazcom poté musel svůj nárok stáhnout. Místo něj však přihlásila pohledávku jiná firma Jiřího Mařase, společnost Bohemia Silver.

K ní se pak přidala ještě firma Bizpoint, za kterou pro změnu jedná podnikatel Alexander Čech. Ten se dříve jmenoval Komanický a v 90. letech proslul jako jeden z fotbalových bossů a v minulosti unikal před policií, jež ho stíhala kvůli nespláceným dluhům.

Na obranu před konkurzem Mladé fronty nechal Savov povolat známého advokáta Tomáše Sokola. Ani jeho angažmá však zatím insolvenci nezvrátilo. Soud například tento týden odmítl právníkovu žádost, aby firma Bizpoint musela podle insolvenčního návrhu složit 15 milionů jako zástavu pro případnou náhradu škody.

Vydavatelství Mladá fronta se často zaměňuje se společností Mafra, ta však patří do koncernu Agrofert.

Reklama

Související témata:

Doporučované