Hlavní obsah

Mladší ročníky by si měly povinně přispívat na důchod, zvažuje Schillerová

Foto: Profimedia.cz

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

Důchodový systém se v současné době nachází na rozcestí. Pokud v dohledné době nedojde k určitým úpravám, hrozí, že se na něj budoucí generace už nebudou moci stoprocentně spolehnout. Podle ministryně financí Aleny Schillerové je proto potřeba začít jednat o tom, aby si mladé generace musely povinně přispívat na důchod.

Článek

Problémem je hlavně stárnutí populace a dlouhodobá neudržitelnost systému. Většina Čechů spoléhá na státní penzi. To ale není do budoucna udržitelné a toho si je vědoma i ministryně financí za ANO Alena Schillerová, která pořadu Partie řekla, že by si lidé měli jednak šetřit na důchod, ale také je na zvážení, aby přispívání bylo pro další generace povinné.

„Je důležité, aby si lidé spořili. Ale povinné přispívání je v úvahách, ale chce to diskuzi,” řekla v pořadu Schillerová. Pokud by se současná vláda začala povinným přispíváním na důchod zabývat, týkalo by se to podle Schillerové mladších ročníků. „Muselo by se to promyslet, ale toto opatření by se týkalo mladších ročníků od nějakého data,” vysvětlila.

Schillerová se v pořadu opět postavila proti závěrům variant důchodové reformy, jak je připravila komise pro spravedlivé důchody. Uvedla, že uvažovaný základní důchod pro všechny seniory a seniorky 10 500 korun měsíčně hrazený z daní by představoval 304 miliard korun ročně.

O tom, že se celková důchodová reforma v tomto volebním období nestihne, nedávno mluvil předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček. Kabinet v programovém prohlášení slíbil, že důchodovou reformu připraví.

Podle Andreje Babiše důchody budou růst a v roce 2021 by podle něj měly dosáhnout až na 15 tisíc korun. S tím souhlasí i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. V pořadu Výzva řekla, že pokud bude ANO a ČSSD ve vládě, tak důchody porostou.

„A my chceme, aby důchody rostly i v příštích desítkách let. Aby lidé, kteří celý život pracovali, mají odpracováno 35 let, odvádějí do systému, tak aby měli důchody, ze kterých mohou vyžít. O tom je důchodová reforma,” řekla Maláčová. Pokud by byl ve vládě někdo jiný, tak by na nárůst důchodů podle ní nebyla šance.

Reklama

Doporučované