Hlavní obsah

Mladý „Baťa“: Vládní omezení chápu, my Češi bychom jinak neposlechli

Ukázka z rozhovoru s Václavem Staňkem, celý přineseme v následujícících dnech.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Obchody s obuví musel ze dne na den uzavřít, ale kroky vlády dvaadvacetiletý podnikatel Václav Staněk chápe. „Víme, jakou my Češi máme náturu a že když nám někdo řekne, ať jsme doma a nosíme roušky, že to nikdo neudělá,“ říká.

Článek

Je mu 22 let, vede pět firem a tržby té nejznámější, obuvnické Vasky, budou letos atakovat hranici 150 milionů korun. Václav Staněk vrací coby novodobý Tomáš Baťa do Zlína ruční výrobu obuvi - a úspěšně. S podnikáním začínal už jako teenager, loni ho časopis Forbes zařadil do prestižního žebříčku 30 pod 30 a poradenská společnost EY ho ocenila jako začínajícího podnikatele roku.

Jak sám říká, vždy volí vlastní cestu a ve firmách si se všemi zaměstnanci snaží udržovat přátelský vztah. „Nestalo se mi, že bych si s někým ve firmě vykal déle než týden,“ dodává Staněk.

Úvěr jsme nedostali, nájem nám nezlevnili

Po čtyřech letech v byznysu má Václav Staněk kromě marketingové agentury a čtyř firem také čtyři kamenné obchody s obuví. Ty jsou teď kvůli koronaviru už podruhé během roku zavřené. Jaké vládní pomoci se mu dostalo?

„Zažádali jsme o úvěr, ale nebyl nám schválený. Ani nájem nám snížen nebyl. Může to být ale naše chyba, že jsme se moc nesnažili,“ dodává Staněk.

I přesto má pro krizová opatření i vládní kroky ohlašované s okamžitou platností pochopení. „Ano, ze dne na den se nám zavřely prodejny, ale když se podíváte na ta čísla, tak skutečně rostla exponenciálně. Dnes jdou dolů, takže ta opatření zabrala. Navíc, víme, že jsme Češi a jakou máme náturu. Když nám někdo doporučí, ať jsme doma a nosíme roušky, tak to nikdo neudělá. Nebo je to tak padesát na padesát. Jen málokdo respektoval ta opatření,“ říká.

Chod jeho firmy problematický rok nijak výrazně nepoznamenal. Loni utržila 35 milionů kotun, letos šéf očekává výsledek minimálně čtyřikrát lepší. „Těžko říct, zda bychom bez korony měli obrat 200 milionů, to nevím,“ dodává Staněk.

Reklama

Související témata:

Doporučované