Hlavní obsah

Mlátili, vyhrožovali, nutili k emigraci, zní obžaloba. Začal soud s pěti příslušníky StB

Obžalovaným hrozí 3 až 10 let vězení.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Týráním a vyhrožováním dosáhli členové StB emigrace 280 signatářů Charty 77. Jejich činy nejsou promlčené, pokud byly spáchané z politických důvodů, pachatel za ně nebyl trestán a zároveň mu hrozí alespoň 10 let vězení.

Článek

Začal soud s pěticí bývalých příslušníků StB, kteří se podíleli na takzvané akci Asanace. Zbyněk Dudek, Jaroslav Maryško, Jiří Šimák, Karel Hájek a Rudolf Peltan jsou obžalováni ze zneužití pravomoci úřední osoby. Za ublížení na zdraví, vyhrožování, bezdůvodná zadržování a další šikanování lidí, kteří podepsali Chartu 77, jim hrozí tři až deset let za mřížemi.

K soudu přišel vypovídat i jeden z poškozených, hudebník Vratislav Brabenec. Obžalovaný Šimák se naopak nedostavil, podle své obhájkyně je dlouhodobě nemocný. Soudkyně Olga Kalašová proto hlavní líčení hned po jeho začátku odročila na 12. listopad.

Státní zástupkyně Zdeňka Galková vznesla obžalobu na základě práce Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu.

Dudka a Šimáka už soudy dříve za zločiny spojené s akcí Asanace odsoudily. Podle Brabence se Šimák soudu vyhýbá, podobnou strategii podle něj zvolil i v procesu týkajícím se Ivana Martina Jirouse.

„Já jsem tady byl s Magorem, který říkal: ‚Minule měl Šimák hexešus, tentokrát si jeho advokát spletl datum,’ což je u advokáta blbé. A ještě dodal: ‚Nás jste sem tahali v řetězech, tak je přiveďte také‘,“ řekl po předčasně ukončeném jednání Brabenec.

K takzvané akci Asanace vydal v roce 1977 rozkaz tehdejší ministr vnitra Jaromír Obzina. Jejím záměrem bylo „docílit úplného rozložení a izolace hlavních organizátorů akce Charta 77 od ostatních signatářů, u vytipovaných organizátorů této akce dosáhnout vystěhování z ČSSR“.

Procesů s bývalými příslušníky StB už kvůli čtyřicet let starým událostem proběhlo několik. Šimák s Dudkem byli v jiném případu spojeném s touto akcí odsouzeni ke čtyřem letem odnění svobody. Dalších bývalí příslušníci StB dostali podmíněné tresty. Bývalý ministr vnitra Obzina v roce 2003 zemřel, jeho stíhání tak bylo zastaveno.

Reklama

Doporučované