Hlavní obsah

Mlčení biskupů: Další svědectví, tajnosti církevních archivů i trauma obětí ve zpravodajském speciálu

Zpravodajský speciál TV Seznam: Mlčení biskupů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Živě ze studia Seznam: Moderátor Filip Horký se ptal na podrobnosti vzniku Zvláštního vyšetřování o sexuálním násilí v církvi. Hosty byli kromě novinářů Slonkové a Kubíka i církevní kaplan, psycholog či bývalý velvyslanec ve Vatikánu.

Článek

Reportéři Seznamu Sabina Slonková a Jiří Kubík zveřejnili svědectví o sexuálních deliktech, která dlouhá léta ležela v církevních archivech. I přes snahu obětí řešit traumatické události se zástupci katolické církve, příběh jednoho konkrétního faráře není ani deset let od prvního oznámení u konce.

Muž, kterého hned několik žen označilo za sexuálního predátora a připisují mu dokonce znásilnění, byl během těchto let pouze převeden do jiné farnosti. Suspendován byl až letos, a to na výslovný pokyn Vatikánu.

Ve speciálu TV Seznam, který najdete v úvodním videu, vás autoři reportáže Jiří Kubík a Sabina Slonková seznámí se zatím nezveřejněnými okolnostmi příběhu.

Do studia přišel diskutovat Michal Štingl, iniciátor výzvy, která chce prolomit mlčení v Česku, a Petra Panská – oběť seuxálního násilí v církvi.

Pozvání přijal diplomat a historik specializující se na církevní dějiny František Xaver Halas, který působí jako ředitel Diecézního teologického institutu královéhradecké diecéze a je emeritním profesorem na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.

O tom, jak pomoci obětem, promluvil církevní psycholog, kaplan Marek František Drábek.

Reportéři Seznamu pak doplnili nové informace: Jaroslav Gavenda získal vyjádření primase českého, kardinála Dominika Duky.

Redaktorka Pavlína Kosová se přihlásila z Poslanecké sněmovny. A redaktor Josef Mačí objasnil policejní linku podobných deliktů.

Zvláštní vyšetřování: Mlčení biskupů. Přinášíme důkazy o dlouholetém ukrývání svědectví o sexuálním zneužívání v církvi.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované