Hlavní obsah

Mlčení Donalda Trumpa. Amerika čeká, jestli odsoudí neonacisty

Večerní zprávy, pondělí 14. 8. 2017.

 

Reklama

Prezident zatím vzdoruje kritice, která následovala po tvrdých střetech pravicových a levicových násilníků v Charlottesville. V jejich průběhu najel řidič autem do davu protinacistických demonstrantů, zabil jednu ženu a devatenáct lidí zranil. Trump odsoudil násilí, rasismus a neonacismus ale výslovné kritice nepodrobil. Během dneška má ještě šanci říct jasná slova.

Článek

Je mu 20, na střední škole podle svého učitele zbožňoval Adolfa Hitlera a v sobotu najel autem do davu demonstrantů, kteří se postavili neonacistům v Charlottesville. Činem Alexe Fieldse vyvrcholily dosavadní střety levicových demonstrantů se stoupenci extrémní pravice ve městě. Ti se už dlouho snaží zabránit odstranění pomníku konfederačního generála Roberta Lee, o kterém rozhodli radní převážně liberálního univerzitního města.

V průběhu protestů se ozývaly nejen antisemitské a rasistické slogany, ale také chvála prezidenta Trumpa. Ten ve svém projevu odsoudil „nenávist na mnoha stranách“, o nacismu ale výslovně nemluvil.

Ticho prezident nepřerušil ani poté, co se stal terčem kritiky opozičních demokratů i členů vlastní Republikánské strany. O to ostřeji bude sledován jeho návrat do Washingtonu. Prezident má během pondělního odpoledne amerického času podepsat příkaz vyšetřování obchodních praktik Číny. Ceremonii by navíc mohlo doprovázet zásadní prezidentovo vyjádření k událostem v Charlottesville.

Co stojí za mlčením Donalda Trumpa? Podívejte se ve Večerních zprávách na Seznamu nahoře ve videu.

Reklama

Doporučované