Hlavní obsah

Mléčná dráha, meteorický roj Perseidy či Jupiter. Letní noční obloha opět láká k pozorování

Co vše můžeme pozorovat na noční letní obloze? K vidění jsou i dvě planety.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Každé léto můžeme na obloze pozorovat Mléčnou dráhu, která v rozsvícených městech běžně už vidět není. A to proto, že čas dovolených trávíme i v tmavších koutech naší republiky, kde se obloha lépe pozoruje a navíc nejlépe je Mléčná dráha vidět právě v tento letní čas.

Článek

Druhý úkaz, který můžete sledovat na letní obloze, a to vždy v srpnu, je meteorický roj Perseidy. Tentokrát přichází 13. srpna ráno, to znamená, že ta hlavní noc bude z 12. na 13. srpna.

Lidé tomuto úkazu nejčastěji říkají padající hvězdy, z čehož si astronomové dělají srandu a říkají, že kdyby padaly skutečné hvězdy, tak už na obloze žádná není. Co tedy skutečně pozorujeme?

„Jsou to velmi malá zrníčka – dvakrát menší než zrníčko rýže. Říkáme tomu správně meteory. A ten světelný úkaz je záblesk v okamžiku, kdy vletí tělísko meziplanetární hmoty do naší zemské atmosféry. Perseidy létají rychlostí 60 km za sekundu,“ říká mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan.

Letošní léto můžeme také pozorovat dvě planety. Jupiter a Saturn. Jupiter můžeme vidět krásně bez dalekohledu, protože prošel takzvanou opozicí, kdy se planeta objevuje na druhé straně oblohy, než je Slunce.

„To znamená, že Slunce zapadá, planeta vychází a je vidět po celou noc. A Jupiter měl tuto opozici v červnu, takže teď je vidět hned večer jako velmi jasná hvězda, je to vlastně hned po měsíci nejjasnější objekt na noční obloze,“ vysvětluje Pavel Suchan.

Co vše ještě můžeme v létě na obloze pozorovat? A jak astronomové vnímají světelné znečištění naší planety? Dozvíte se ve videu nad článkem.

Najdete zde rozhovor z pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované