Hlavní obsah

Mlékárna Hollandia omezuje u svých výrobků využití plastů

Foto: Seznam Zprávy

Karlovarský kraj.

Reklama

Mlékárna Hollandia, která sídlí v Krásném Údolí na Karlovarsku, omezuje plasty u obalů svých výrobků. Díky tomu ušetří ročně více než 25 tun polyethylenu.

Článek

Úplné zbavení se plastů ale podle firmy není reálné, i kvůli tomu, že mají nižší uhlíkovou stopu než třeba sklo.

Hollandia Karlovy Vary postupně odstraňuje plastová polyethylenová (PE) víčka ze svých výrobků. Vloni na podzim tak učinila u Smoothie Balance a Bio BiFi Drinků a doposud ušetřila okolo deseti tun plastu.

„Balení obou produktů jsme ve výrobě změnili na konci listopadu loňského roku. Spotřeba víček činila za poslední rok 4,65 milionu kusů při celkové hmotnosti 15,8 tun polyethylenu,“ řekl marketingový manažer společnosti Hollandia Karlovy Vary Jan Škoda. Díky této změně se podařilo firmě zredukovat objem použitého plastu u obalů obou výrobků o 28 procent. Zájem u zákazníků přitom tato změna neovlivnila.

Hollandia na úspěšné odstranění PE víček u značkových produktů navázala v letošním roce i u některých privátních značek. Od 30. dubna je po dohodě s Kauflandem zrušila i u výrobků K-Classic a K-Jarmark. Roční spotřeba u těchto produktů přitom činí 3,25 milionu kusů víček, v přepočtu tedy 9,75 tuny PE plastů.

Snížení množství plastů představují i takzvané K3® obaly, u kterých se s plastem kombinuje převážně recyklovatelný papír. Redukce hmotnosti plastu dosahuje u těchto obalů okolo 40 procent. „Používáme je u všech BIO výrobků naší značky a od loňska i na nově vyvinuté řadě bezlaktózových jogurtů,“ uvedl Škoda. Firma podle něj zvažuje i další rozšíření těchto obalů, jsou ale dražší.

Plastové balení ale i přes snížení jeho množství představuje stále nejefektivnější způsob uchovávání těchto produktů, který splňuje nároky na zdraví uživatelů. Skleněný obal je výrazně těžší než plastový, což zvyšuje spotřebu při dopravě. Hollandia se tak snaží spíše o recyklaci. Za loňský rok tak podle dat společnosti EKO-KOM zajistila mlékárna zpětný odběr a využití 1138 tun obalových odpadů.

Reklama

Doporučované