Hlavní obsah

Mléko a ovoce do škol. Dobrý nápad, nebo sociální inženýrství?

Má stát dětem rozdávat mléko? Duel ministra zemědělství a pražského radního o projektu Mléko do škol.Video: Martina Spěváčková

 

Reklama

Se začátkem školního roku se znovu rozjíždějí projekty jako Mléko nebo Ovoce a zelenina do škol. Má ale nad stravovaním žáků dohlížet stát, nebo spíše rodiče? A jde o dobře míněný projekt, nebo sociální inženýrství?

Článek

V Duelu diskutují ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL a radní pro školství Prahy 4 Jaroslav Míth.

Potravinářská komora na začátku zaří kritizovala možné snížení peněz na dotační program Mléko do škol. Podle nového rozhodnutí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) by měl totiž dostávat každý školák příspěvek maximálně jen 20 korun měsíčně. Původně však měl být rozpočet projektu až 670 milionů korun, zatímco teď podle prezidenta komory Miroslava Tomana stát počítá přibližně pouze s třetinovou částkou.

Mluvčí SZIF Vladimíra Nováková řekla, že fond vychází z nařízení vlády a že 20 korun na měsíc je zatím na září a říjen. Pokud by se do projektu zapojilo méně žáků, nebo pokud by stát dodal více peněz, může limit na žáka následně vzrůst.

Podle Tomana by při zapojení všech žáků mělo jít o zhruba 230 milionů korun na školní rok. Pokud by potom měli dostávat mléko zdarma, jak s tím počítá i vládní nařízení, dostanou děti a školáci dvě dávky (třetinku litru) mléka měsíčně.

Kritik projektu, radní pro školství Prahy 4 Jaroslav Míth tvrdí, že vzdělávací instituce má vzdělávat a nikoli dětem nabízet „socioinženýry vybrané vhodné a jedině správné potraviny”. Podle něj se ministerští úředníci pletou do záležitostí, do kterých jim nic není. „Chápu, že zemědělci musí někde udat své produkty, ale proč bychom za to měli platit my ostatní,” ptá se radní za ODS.

Neochucené mléko zdarma, ochucené s doplatkem 

Vláda v březnu odsouhlasila změny v programu dotovaných potravin pro děti. Neochucené mléko a mléčné výrobky by od letošního září měly děti dostávat zdarma, rodiče si připlatí za ochucené výrobky. Dříve děti dostávaly zdarma pouze ovoce a zeleninu.

Podpora konzumace mléka ve školách začala už na konci minulého století. Opatření na podporu konzumace ovoce navrhla v roce 2006 Evropská unie, v Česku funguje od jara 2010. Programy mají vést ke zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit u dětí správné stravovací návyky a bojovat proti dětské obezitě.

Reklama

Doporučované