Hlavní obsah

„Mluvení stojí hodně kyslíku,“ říkal policista klečící na Floydově krku

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ve středu byly zveřejněny přepisy záznamů z kamer, které měli na těle zasahující policisté Thomas Lane a J. Kueng. Veřejnost tak zná další detaily incidentu, který vedl ke smrti Afroameričana George Floyda.

Článek

Přepisy konverzace pochází ze záznamu kamer dvou z přítomných policistů. Thomase Lanea a J. Kuenga. Jsou nyní dostupné veřejně. Je z nich možné vyčíst, že Floyd nejdříve s policisty spolupracoval, uvádí agentura AP, postupně je ale patrné, že se Afroameričan vlivem situace rozrušil. Po vystoupení z auta strážníky opakovaně prosil, aby ho neposazovali do jejich policejního, v daný moment také upozorňoval na svou klaustrofobii.

Na zem se Floyd dostal poté, co sebou opakovaně házel a narážel hlavou do skla auta, což zřejmě následně zapříčinilo jeho krvácení z úst. Strážníci mu tímto zákrokem chtěli znemožnit pohyb a zabránit mu ještě více si ublížit. Už v tuto chvíli byla na místo přivolána sanitka.

Thomas Lane sanitku přivolal s ohlášením kódu 2, kterým jsou ohlašovány urgentní, ale ne tak naléhavé případy. Po nějaké chvíli změnil volání na kód 3. Odpověď zdravotníků ale nepřišla okamžitě, stejně tak jejich příjezd. Po něm dokonce jeden z pracovníků sanitky řekl Laneovi, že výměna kódů je zmátla. Svou roli ve zdržení ovšem hrálo i to, že sanitáři měli nejprve dorazit na špatné místo.

Na problémy s dýcháním upozornil Floyd policisty podle přepisů více než dvacetkrát. Strážník Derek Chauvin, který mu několik minut klečel na krku, na jeho volání ale odvětil poukázáním na to, že „mluvení vyžaduje sakra hodně kyslíku“. Během zákroku Floyd také volal svou zesnulou matku a prosil, aby někdo řekl jeho dětem, že je miluje. Už na místě incidentu mu pak v určitý moment policisté nebyli schopni nahmatat pulz.

Část přepisu záznamu z kamery Thomase Lanea

George Floyd: Mám klaustrofobii. Bolí mě břicho. Bolí mě krk. Všechno mě bolí. Potřebuju vodu nebo něco, prosím. Prosím? Nemůžu dýchat, strážníku.

Derek Chauvin: Tak přestaň mluvit, přestaň ječet.

George Floyd: Zabiješ mě, chlape.

Derek Chauvin: Tak přestaň mluvit, přestaň ječet, mluvení vyžaduje sakra hodně kyslíku.

George Floyd: Notak, chlape. Nemůžu dýchat. Nemůžu dýchat. Ah! Zabijou mě. Zabijou mě. Nemůžu dýchat. Nemůžu dýchat.

Přepisy se dostaly k širší veřejnosti iniciativou policisty Thomase Lanea, spolu s nimi i Laneův rozhovor s vyšetřovateli. Obojí je součástí jeho žádosti o zrušení vyšetřování jeho osoby. Policistův advokát Earl Gray také uvedl, že na základě důkazů, které záznamy z kamer na těle poskytují, a zákona není důvod pro obvinění jeho klienta.

Gray Lanea ve své oficiální zprávě vyobrazuje jako nováčka, který během incidentu jen věřil služebně staršímu Chauvinovi, píše agentura AP. Podle Graye není obvinění jeho klienta ani spravedlivé, ani rozumné, což mají dokládat právě záznamy, jež jasně ukazují celou situaci od chvíle, kdy se Lane dostal na scénu, až do momentu, kdy byl Floyd naložen do sanitky, kde i sám policista pomáhal s resuscitací. Dále také poukázal na fakt, že policista dvakrát navrhl, aby byl Floyd během zásahu přetočen na bok, kolega klečící na Floydově krku ho ale odmítl.

Derek Chauvin čelí obviněním v několika bodech včetně vraždy, zbylí policisté Thomas Lane, Tou Thao a J. Kueng z napomáhání vraždě.

Úmrtí George Floyda odstartovalo demonstrace proti policejní brutalitě a rasismu po celém světě. Průběh incidentu, který se odehrál 25. března, byl lidem dosud znám pouze díky záznamu kolemjdoucího.

Reklama

Související témata:

Doporučované