Hlavní obsah

Mluví z nich obavy, reaguje Minář na kritiku opozice, že jde do politiky

Foto: Profimedia.cz

Mikuláš Minář se rozhodl vstoupit do politiky.

Reklama

Opoziční politici neprojevili pro rozhodnutí Mikuláše Mináře zařadit se mezi ně žádné pochopení. Mají obavy, soudí Minář. Podle politologa Tomáše Lebedy rozhodne o šancích nové strany zvolený marketing.

Článek

Oznámení nyní již bývalého šéfa spolku Milion chvilek, že vstupuje do politiky, vyvolalo u opozičních stran v zásadě jen negativní reakce. Podle Mikuláše Mináře tím ale jen daly najevo obavy, které z jím chystané politické strany mají.

„Veřejně jsem se jim omluvil za načasování, kdy se krok oznámil. Původně jsem to chtěl říct až po krajských volbách,“ řekl pro Seznam Zprávy.

„Jejich reakce mě nicméně utvrdila v tom, že mají obavy ze vzniku nové strany, která bude mít za cíl získat nevoliče a voliče hnutí ANO,“ uvedl Minář.

Politici ho zkritizovali za to, že volal po sjednocení opozičních stran, přitom teď svou novou stranou vytvoří další alternativu pro voliče a politická scéna se tak ještě víc rozdrobí. Minář ale oponuje tím, že nemohl jinak, protože strany rezignovaly na to, k čemu je spolek během minulého roku vyzýval: Vytvořit plán, jak získat voliče hnutí ANO a lidi nechodící k volbám.

„Naopak mé rozhodnutí může opozici sjednotit. Vznikne řada koalic, protože se budou cítit ohroženy,“ přemítá Minář.

Politicky iracionální krok

Politolog a pedagog Univerzity Palackého v Olomouci Tomáš Lebeda hodnotí Minářův vstup do politiky jako iracionální krok.

„Jestli někdo bude mít z této aktivity upřímnou radost, bude to Andrej Babiš. Ve chvíli, kdy se opozice snaží konsolidovat a jedná o spojenectvích, nový subjekt tohoto typu má potenciál voliče zase rozdělit a opozici rozštěpit a oslabit,“ řekl Seznam Zprávám politolog Lebeda. „Z mého pohledu je to politicky iracionální krok,“ doplnil.

Na druhou stranu podle něj Minář už od začátku tvrdil, že bude mít politické ambice. Takže ho rozhodnutí příliš nepřekvapilo. „Z jeho pohledu mi to určitý smysl dává, z pohledu opozice vůbec,“ uvedl Lebeda.

Minář v rozhovoru pro Deník N, v němž vstup do politiky oznámil, uvedl, že pokud by se nepotvrdilo, že má jeho strana výrazný potenciál a balancovala by na hranici volitelnosti, hodlá projekt odpískat.

„Vznikne něco, co nebude Milion chvilek pro demokracii ani Tři tisíce statečných ani nic takového. Řada lidí i veřejně známých osobností je nespokojená se současnou politickou situací a chtějí s tím něco dělat,“ uvedl Minář s odkazem na projekt Jana Čižinského, kterého jmenoval zatím jako jediného, s kým se o nové politické straně baví. „Bližší informace veřejně sdělím po krajských volbách,“ dodal.

Bude to o marketingu

Na dotaz, zda je pro další projekt volný prostor, reagoval politolog Lebeda slovy, že v dnešní době záleží především na tom, jaký marketing strana zvolí.

„Prostor je vždycky, jde ale o to, kolik se ho marketingově podaří odkrojit. Dnes hodně rozhodují profesionální marketingové týmy, kampaně na sociálních sítích. Pokud to nový subjekt uchopí dobře, je schopen postupně procenta získávat a těžit z toho, že je nový a neokoukaný,“ vysvětlil Lebeda.

Pro část voličů totiž představuje podle něj novost a alternativnost stále důležitou hodnotu. „Pro stranicko-politický systém je to ale dle mého škodlivé, systém by měl směřovat ke koncentraci a konsolidaci než k neustálé další fragmentaci,“ míní politolog.

Marketingový směr nově vznikající strany Minář zatím komentovat nechtěl. „Chceme představit pozitivní vizi, nehodláme dělat antibabišovskou kampaň,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Doporučované