Hlavní obsah

Mluvící tramvaje i navigace na poštu. Bílá pastelka pomáhá zrakově postiženým už 17 let

 

Reklama

Bílou pastelku a malý kalendář na rok 2017 nabízí ve středu zájemcům za minimální poplatek 20 korun na 2600 dobrovolníků.

Článek

V ulicích měst si dnes lidé mohou koupit bílou pastelku a přispět tím na projekty na podporu nevidomých a slabozrakých. Celonárodní veřejná sbírka se koná již posedmnácté, značná část získaných prostředků se použije na služby spojené s návratem lidí osleplých v dospělosti zpět do běžného života. Bílou pastelku a malý kalendář na rok 2017 nabízí zájemcům za minimální poplatek 20 korun na 2600 dobrovolníků.

„Loni se vybralo 1,7 milionu korun, letos máme cíl dva miliony," říká v rozhovoru pro Seznam Václav Polášek prezident Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR, která sbírku pořádá ve spolupráci se svými dceřinými obecně prospěšnými společnostmi Tyfloservis a krajskými TyfloCentry.

Výtěžek sbírky se kromě podpory lidí, kteří oslepli v dospělosti, používá na výcvik vodicích psů, odstraňování bariér, se kterými se nevidomí každodenně potýkají na ulicích, v dopravních prostředcích a v budovách nebo například na převod tištěných knih do podoby, ve které je mohou nevidomí číst za pomoci počítače.

Součástí sbírky je také odpolední Koncert pro Bílou pastelku na Václavském náměstí, kde by měli mimo jiné vystoupit nevidomý zpěvák Radek Žalud a dívčí trio Makabara. Zájemci si budou moci rovněž po celý den prohlédnout kompenzační pomůcky, které nevidomí používají v denním životě.

Reklama

Související témata:

Doporučované