Hlavní obsah

Ruský špion: V kufru jsem vezl dezinfekci a bonbony

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZOVÁNO. Za kulisy příběhu Rusa s kufříkem, v kterém měl být jed.

Článek

Andrej Viktorovič Končakov je vysoký štíhlý muž. Vypadá mladší, než ve skutečnosti je. Ve 34 letech přitom řídí diplomatické zastoupení jedné z ruských federálních agentur v Česku.

Zároveň je ústřední postavou příběhu, kvůli kterému mají dva pražští starostové a primátor hlavního města policejní ochranu. V posledních dvou měsících kolem něj kromě policie krouží i česká kontrarozvědka BIS.

Jak zjistily Seznam Zprávy, právě on je totiž podle bezpečnostních složek tím, kdo měl do Česka přivézt smrtící látku.

Svůj ‚babyface‘ dokáže Andrej Viktorovič Končakov při rozhovoru s reportérem dokonale ovládat: na otázku, jak vysvětlí, že právě on je člověkem, který měl do Česka přivézt jed ricin, nehne ani brvou, žádná emoce ani překvapení, jako by byl na podobný dotaz připraven.

„To musí být nějaký omyl, vezl jsem v kufru dezinfekci a bonbony,“ říká klidně před komplexem budov ruské ambasády v Praze 6.

Mimoděk tak nepřímo potvrzuje malý detail příběhu - týdeník Respekt totiž dříve napsal, že ruský agent do Česka přivezl jed ricin právě v kufru.

Zpravodajská služba BIS Andreje Viktoroviče Končakov považuje za příslušníka jedné z ruských tajných služeb. V Česku je už řadu let, diplomatickou pozici ale zastává teprve druhým rokem.

V hovoru se mladý „diplomat“ chová nenuceně. Zdvořile se omluví, že oficiální rozhovor poskytnout nemůže, dokud si jej nenechá schválit v Moskvě, a požádá o otázky e-mailem.

Jméno podezřelého diplomata Seznam Zprávám potvrdilo několik zdrojů z bezpečnostní komunity. Kvůli jejich ochraně ho ale celé sdělovat nebudeme.

Primátor Prahy Zdeněk Hřib a dva starostové Pavel Novotný a Ondřej Kolář mají kvůli tomuto muži už celý měsíc policejní ochranu.

Policie s ní začala po 6. dubnu. Ten den totiž podle zjištění Seznam Zpráv poslala BIS Policejnímu prezidiu zprávu, že je v Česku agent, který „představuje riziko pro jejich bezpečnost“.

Ve skutečnosti se však kritický moment odehrál daleko dříve. Andrej Viktorovič Končakov do Prahy přiletěl už 14. března. V té chvíli měl mít u sebe onen zmíněný kufr. Jak zjistily bezpečnostní složky, na letišti ho vyzvedl řidič ruského velvyslanectví Alexandr A. a odvezl jej do budov ruské ambasády.

Mimochodem i řidiče Alexandra A. považují čeští zpravodajci za příslušníka FSB (ruské tajné služby). Právě on totiž obvykle vyzvedává důležité diplomaty. Stará se nejen o jejich bezpečnost, ale také o bezpečný transport tajných dokumentů, které putují mezi ambasádou a Ruskem.

Nebylo proto žádným překvapením, že mladého diplomata s citlivým nákladem vyzvedával právě on.

O tom, že do Česka přicestoval diplomat, kterého tajná služba podezírá, že je ve skutečnosti rozvědčíkem, musela BIS vědět okamžitě. Na letišti má totiž plně funkční kamerový systém se schopností rozpoznávat obličeje.

Je přitom otázkou, jakou má Andrej Viktorovič Končakov přesnou roli. Byl „pouze“ kurýrem, nebo měl on sám být útočníkem? Nevíme. Faktem ale je, že jeho zařazení v diplomatickém sboru naznačuje, že by se mohlo jednat o tzv. zpravodajského důstojníka.

V Česku pracuje jako ředitel jedné z ruských federálních agentur. Narodil se v Moskvě a vystudoval tamtéž Národní výzkumnou jadernou univerzitu se zaměřením na mezinárodní vztahy. V Česku působí už řadu let, ale diplomatický statut má teprve od minulého roku.

Vraťme se ale k tomu, co přesně se odehrálo mezi 14. březnem, kdy Andrej Viktorovič Končakov přicestoval, a 6. dubnem, kdy BIS posílá policii zprávu o nebezpečí pro politiky.

O tomto období známe jen střípky.

Jeden ze zdrojů Seznam Zpráv mluví o tom, že Andrej Viktorovič Končakov se v Česku zdržel krátce a po několika dnech zase odcestoval zpět do Ruska. Ani tam se ale podle zdroje nezdržel dlouho. Přejel do sousedního Běloruska a do Česka se vrátil přes letiště v Minsku. To mělo být na konci března.

Ostatní zdroje o této cestě ale nemluví a Andrej Viktorovič Končakov to i výslovně popírá. Tvrdí, že po 14. březnu z Česka už neodcestoval.

Ověřit to lze obtížně, protože není jasné, zda používá i jiné identity, pod nimiž cestuje. Pro naše vyprávění to ale není tak podstatné, problematický náklad totiž měl přicestovat už zmíněného 14. března.

Je velmi pravděpodobné, že důstojníci BIS se snažili Andreje Viktoroviče Končakov sledovat. S kým se sejde, předá někomu obsah kufru?

Pokud byli schopni sledovat, kde se pohybuje „diplomat“ a hlavně nebezpečná látka, kterou měl přivézt, mohli být v klidu. Na začátku dubna se ale podle všeho situace vymkla kontrole. Ať už to bylo tím, že BIS přestala být schopna důsledně sledovat Andreje Viktoroviče Končakova, nebo ztratila jed či jednoduše zjistila, že sama není schopna politiky ochránit, musela se obrátit na policii.

Reportér Seznam Zpráv se s Andrejem Viktorovičem Končakovem sešel minulý týden.

Na schůzku před budovou v komplexu ruského velvyslanectví dorazil Rus v černém luxusním voze s mladou ženou, o které řekl, že je jeho manželka. V obleku s bílou rouškou působil uvolněně a nenuceně, česky mluví velmi dobře téměř bez přízvuku.

Když v hovoru potřeboval získat čas, jako by zaváhal nad překladem do češtiny. Třeba si „nemohl“ vzpomenout, jak se řekne česky agentura (v češtině stejně jako v ruštině - pozn. autora).

Více než obsah samotného hovoru byl nakonec vzhledem k Rusově opatrnosti zajímavý jeho projev. Velmi dobře kontroloval obličej i ruce. Pozornému divákovi by ale neušlo jemné přešlapování, které bývá znakem nervozity.

Otázkami samotnými ale nebyl ani v jedné chvíli překvapen a přesně věděl, co má říkat. Slíbil odpovědět na e-mailem zaslané otázky, ale do uzávěrky neodpověděl.

Policie ani BIS se k případu nechtěly oficiálně vyjádřit s odkazem na to, že je tajný. Starostové a primátor mají policejní ochranu stále a Andrej Viktorovič Končakov pobývá v rezidenčních domech ruské ambasády. Policie ani tajná služba se ho zatím podle zjištění Seznam Zpráv na nic neptaly.

Poznámka: V textu jsme doplnili celé jméno Andreje Viktoroviče Končakova poté, co se objevilo ve veřejném prostoru. V původním textu jsme uváděli pouze iniciálu jeho příjmení.

Reklama

Doporučované