Hlavní obsah

Mluvit o klitorisu na divadelních prknech je stále riskantní, říká světově proslulý dramatik

Byl jsem lepší posluchač než kadeřník, říká Willy Russell o svém prvním zaměstnání, kde načerpal náměty pro své úspěšné hry (tlumočená verze).Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Simona Stašová je živel. Měla by mít hru o tom, jak hraje mou Shirley Valentine, složil poklonu české herečce Willy Russell.

Článek

Neexistuje snad žádná známější divadelní či filmová cena, na kterou by nebyl nominován. Jeho hry slaví úspěchy na londýnském West Endu i newyorské Broadwayi. Zfilmované verze jeho dramat pak bojovaly o Oskary i Zlaté glóby.

„Přitom jsem mohl skončit jako alkoholik v Liverpoolu,“ směje se ve Výzvě dramatik Willy Russell, k jehož nejznámějším dílům patří hra Shirley Valentine. Tu již osm let nepřetržitě hraje na prknech Divadla ABC Simona Stašová.

„Je nezkrotná. Nesmírně energická. Obdivuji, že i po tolika letech je z ní cítit zápal,“ skládá Stašové poklonu k 650. repríze Russell, který se kdysi živil jako kadeřník.

„Díky tomu umím mluvit jazykem žen. Zkoušel jsem napsat hru o Shirleyině manželovi. Jak prožívá to, že ho opustila. Ale nešlo to. My chlapi totiž moc o svých pocitech nemluvíme,“ vysvětluje muž, jehož zřejmě nejúspěšnější kus - muzikál Pokrevní bratři - se hrál nepřetržitě 25 let v Londýně a dočkal se více než deseti tisíc repríz.

Muži nemluví o pocitech a svých potížích, proto se hry o nich píší hůř, tvrdí světově proslulý dramatik (originální anglická verze).Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

Zná návod, jak rozumět ženám? A proč stejně jako Shirley Valentine zapomínáme být šťastní? Jak kontroverzní bylo, že svou postavu nechal už v 80. letech mluvit o klitorisu a orgasmu? A proč ve filmu tato pasáž není? Podívejte se v rozhovoru nahoře ve videu s českým překladem, nebo níže v originální anglické verzi.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma?

Reklama

Související témata:

Doporučované

Hlavní zprávy