Hlavní obsah

Mluviti stříbro, mlčeti zlato. Jakmile Boris Johnson promluví, v boji o post britského premiéra ztrácí…

Jiří Hošek k boji o post předsedy britské Konzervativní strany a premiéra.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Co vůbec může bývalému šéfovi britské diplomacie zhatit sen stát se předsedou konzervativců, potažmo premiérem? Johnsonova fyzická přítomnost v televizních debatách v kombinaci se škraloupy minulosti plus taktická spolupráce jeho rivalů. Nedá se říct, že by Boris kráčel suverénně k vítězství.

Článek

Pro pochopení boje o nástupnictví v Konzervativní straně je teď nejužitečnějším nástrojem matematika. Její znalost nám říká, že by podpora 78 volitelů z řad toryovských poslanců téměř jistě garantovala jednomu z vyzyvatelů postup do finálového klání proti Borisu Johnsonovi. Právě tolik hlasů by podle výsledků prvních dvou kol volby dal dohromady tandem Michael Gove – Rory Stewart, jejichž štáby teď podle The Daily Telegraph jednají o vzájemné spolupráci. Má to ten háček, že oba pánové si dělají zálusk na vítězství a nechtějí se vmanévrovat do pozice toho, který ustoupí.

Už jen skutečnost, že zbylí kandidáti nepovažují boj proti Borisovi za předem ztracený, nevěstí z pohledu bývalého londýnského starosty nic dobrého. Boris Johnson se na radu svého týmu vyhnul první televizní debatě kandidátů i argumentačnímu klání s vlastními poslanci. Z druhé TV diskuse na BBC se už omluvit nemohl a nedopadl nejlépe. Jeho soupeři si ho „podali” ohledně nemoudrého slibu daňových úlev pro bohaté Brity a ostrovní novináři zase rozebrali jeho mírně řečeno nepřesné vize a sliby týkající se brexitu.

Johnson založil svou taktiku na slibu vyvést Británii z EU k poslednímu říjnovému dni i za cenu brexitu bez dohody. Favorit na křeslo uvolněné Theresou Mayovou bazíruje na tom, že jeho země nezaplatí Evropské unii dohodnutou rozvodovou částku ve výši 39 miliard liber, pokud Brusel nebude chtít dojednat novou, vylepšenou dohodu. Na obrazovkách BBC chlácholil krajně znejistělé britské publikum tím, že i v případě divokého brexitu zachytí prvotní otřes přechodné období. Jenže něco takového v případě brexitu bez dohody EU Spojenému království opravdu negarantuje.

Pozice Borise Johnsona ale pořád zůstává relativně komfortní z vícero důvodů. Vzhledem ke své oblibě bude favoritem finálového klání, ve kterém už nerozhoduje poslanecký klub, nýbrž členská základna Konzervativní strany. Toryové si jsou navíc vědomí toho, že nehledají jen „vyvoleného”, který zemi vyvede z EU, ale taky volebního lídra, který by v příštích parlamentních volbách porazil Jeremyho Corbyna. K tomuto účelu se jeví Johnson jako nejvhodnější. Když se znovu vrátíme k matematice, Boris může počítat s většinou hlasů volitelů Dominica Raaba, který vypadl v úterním kole hlasování.

Černým koněm výběru nového šéfa konzervativců je teď nepochybně donedávna prakticky neznámý Rory Stewart. Nejcivilněji vystupující kandidát není zkompromitovaný působením ve vládě jako jeho soupeři, pánové Johnson, Džavíd, Gove a Hunt. Jenže skok „from zero to hero”, z nuly na spasitele, by v případě Stewarta byl příliš radikální. V sázce je totiž příliš mnoho. Nejen osud brexitové Británie, ale taky budoucnost a celistvost Konzervativní strany.

Reklama

Doporučované