Hlavní obsah

MMA mě zatím neláká, říká mladá zápasnice Hanzlíčková, která chce vyhrát olympijské hry

Trénink zápasnice Adély Hanzlíčkové. Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

V květnu se vrátila z evropského šampionátu bez úspěchu, po dvou prohrách v dagestánském středisku se ale sympatická zápasnice Adéla Hanzlíčková soustředí na novou výzvu. Na říjnovém mistrovství světa by chtěla zaútočit na medaili a po vzoru judisty Lukáše Krpálka touží tento tradiční úpolový sport razit mezi českými fanoušky.

Článek

Zápas ve volném stylu patří ke sportům, ke kterým si české publikum zatím ještě svou cestu hledá. Čtyřiadvacetiletá Adéla ale propaguje svou vášeň, kde se dá. „Chtěla bych jít přesně tou cestou jako Lukáš. Ukázat českému publiku, že náš sport si zaslouží více pozornosti,” prozradila pro Seznam.

Rodačka z Brna trénuje dvakrát denně. Její tréninky se skládají z fyzické přípravy, kruhových tréninků na sílu a vytrvalost a především z trénování zápasnické techniky. „Před velkými závody je ta příprava samozřejmě hodně intenzivní,” prozrazuje usměvavá zápasnice, která se aktuálně soustředí na říjnové mistrovství světa.

Se zápasením začala vlastně náhodou. Na druhém stupni základní školy přišla po vzoru svého bratra na zápasnický kroužek. „A začalo mě to bavit, našli ve mně skrytý talent,” směje se při vzpomínání.

Jejím největším úspěchem bylo stříbro na evropském šampionátu do třiadvaceti let z roku 2015. Jejím dlouhodobým snem jsou ale příčky nejvyšší. „Chtěla bych vyhrát olympijské hry,” říká neskromně.

Sportem, který jde v Česku, potažmo v celé Evropě raketově nahoru, je bezesporu MMA. Ve smíšených bojových uměních obecně platí, že znalost boje na zemi je obrovskou výhodou. Bývalý olympijský vítěz zápasu Henry Cejudo se začátkem srpna dokonce stal šampionem muší váhy UFC. Cesta minimálně na českou scénu MMA by byla jistě otevřená i pro Hanzlíčkovou. Tu to ale zatím neláká.

„Do MMA musí být člověk opravdu tvrdý, musí umět v první řadě rozdávat rány - a to já úplně nejsem. Občas s námi trénuje Lucka Pudilová (jediná česká zástupkyně v UFC, pozn. red.), a když mě občas na zemi přiškrtí, tak to není nic příjemného,” směje se. „Zatím se chci ale naplno věnovat zápasu,” dodává Adéla s tím, že si MMA možná v budoucnu vyzkouší.

Na záběry z tréninkové přípravy zápasnice ve volném stylu Adély Hanzlíčkové se podívejte nahoře ve videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované