Hlavní obsah

Mnichov ovládl fotbal i duha. Němci vyjádřili podporu LGBT komunitě

Během toho, co arénou zněla maďarská hymna, vběhl na hřiště mladík s duhovou vlajkou.Video: twitter.com/archiert1

 

Reklama

V mnichovské Allianz Aréně se na hřišti setkaly reprezentace Maďarska a Německa. Zápas kromě sportovního nadšení provází i plamenná diskuze na téma sexuálních menšin. Těm někteří Němci podporu vyjádřili „hlasitě“ i na zápase.

Článek

Středeční den v německém Mnichově patřil nadcházejícímu zápasu probíhajícího Mistrovství Evropy ve fotbale. Na zeleném trávníku se totiž ve večerních hodinách střetl maďarský a německý fotbalový výběr. Jde o zápas, který již dopředu provázely obavy, výměny názorů a očekávání.

Primárním spouštěčem k výše zmíněnému ovšem nebyl fotbal, nýbrž například nový maďarský zákon, který mimo jiné zakazuje osvětu ve školách týkající se sexuálních menšin. Jako symbol podpory členů LGBT komunity se německá Allianz Aréna měla v den zápasu s Maďarskem rozsvítit v barvách duhové vlajky.

Záběry z dění před zápasem Maďarska a Německa.Video: AP

S návrhem přišel mnichovský starosta Dieter Reiter, Evropská fotbalová asociace (UEFA) ho však odmítla kvůli zachování neutrality. „UEFA je politicky i nábožensky neutrální organizace. A protože v tomto případě šlo o krok namířený proti maďarské vládě, návrh jsme zakázali,“ nechala se slyšet asociace.

Rozhodnutí UEFA ale nezastavilo obyvatele Mnichova, ani fanoušky, kteří se na zápas vypravili. Již v průběhu dne bylo možné v ulicích města vidět duhové vlajky, duhové doplňky i duhou pomalované obličeje. Vlajky dokonce vyvěsila i samotná radnice.

Maďarskou reprezentaci pak „přivítali“ podporovatelé sexuálních menšin také v aréně a na prostranství před ní, kde mnozí z nich rozdávali nově příchozím menší verze duhových vlajek. Ty je možné - i ve větším provedení - pozorovat na fotografiích z vnitřku arény, především na sebe ovšem upozornil muž, který s duhovou vlajkou vběhl přímo na hřiště před nastoupené týmy.

Místo Allianz Arény se na znamení solidarity s LGBT komunitou navíc rozsvítily jiné stadiony v Německu. Barvy duhy „oblékla“ například Deutsche Bank Park ve Frankfurtu nad Mohanem, Köln Arena v Kolíně nad Rýnem nebo Volkswagen Arena ve Wolfsburgu.

Reklama

Doporučované