Hlavní obsah

Mnichovo Hradiště chce obnovit bývalý židovský hřbitov

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Mnichovo Hradiště na Mladoboleslavsku chce obnovit bývalý židovský hřbitov na okraji města. Hřbitov zničilo vedení města za komunistického režimu v 80. letech, současné vedení radnice mu chce vrátit důstojnou podobu.

Článek

Na obnově spolupracuje s židovskou obcí, která městu pozemek hřbitova propůjčí, Mnichovo Hradiště zde tak bude do budoucna zajišťovat i údržbu. „Pokud půjde vše podle plánu, začne se s revitalizací hřbitova ve druhé polovině letošního roku. Náklady zatím nejsou známé, výrazně má přispět automobilka Škoda Auto prostřednictvím svého nadačního fondu,“ řekli starosta Ondřej Lochman a Aleš Rychlý z městského úřadu.

Hřbitov byl zničen v 80. letech bývalým režimem. „Zničil ho místní předseda společně s technickými službami. Zůstal tam jeden rozlámaný náhrobek, většina dalších náhrobků byla odvezena nebo zakopána,“ řekl Lochman. Dnes již není příliš patrné, že se zde hřbitov nacházel, stal se součástí lesoparku.

Mnichovo Hradiště plánuje obnovení zdi hřbitova, téměř v celém jejím obvodu se zachovaly základy, nová zeď má být vybudována do výšky zhruba 50 centimetrů a symbolicky tak ohraničit pietní místo. Patrná je původní stromová alej, obnoví se některé cesty, kterých ale bude minimum a budou se budovat jen tam, kde prokazatelně byly i v minulosti. Na hřbitově se uskutečnil geofyzikální průzkum, který má určit polohu hrobů, jeho výsledky město zatím nemá.

Dominantou obnoveného hřbitova má být památník, jeho podobu ale ještě město nezvolilo. Vzniknout by měla také vzpomínková tabule, která bude připomínat osudy a rodiny lidí, kteří jsou zde pohřbeni. Po minulosti pohřbených pátrá městské muzeum. Původní záměr byl označit také jednotlivé hroby, po konzultaci s židovskou obcí od toho ale bylo upuštěno, aby se hroby zbytečně nenarušovaly.

Reklama

Doporučované