Hlavní obsah

Mniši převezli přesilu islamistů. Stačila jednoduchá finta a komiks

Mniši z iráckého kláštera zazdili před Islámským státem vzácné rukopisy.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Věděli, že Islámský stát přijde a poničí vše, co mu bude stát v cestě. To nejvzácnější ukryli za falešnou zeď.

Článek

Když bojovníci Islámského státu ovládli v roce 2014 severoirácké město Nimrúd, mniši z kláštera Mar Behnam ukryli vzácné rukopisy a knihy za falešnou zeď. Věděli, že radikály nezastaví ani památka ze 4. století. Islamisté klášter opravdu dobyli a značně ho poškodili. Po historické hrobce zbyl jen popel.

Mosulský arcibiskup Yohanna Petros Mouché ale přesto pyšně ukazuje netknuté svazky vzácných knih, které nyní převeze do bezpečí v kurdském Irbílu: „Knihy a rukopisy pochází ze 4. století. Rukopisy jsou naše dědictví, které dokumentuje historii civilizace. Jsou v nich modlitby i informace o historii kláštera. Je to kulturní bohatství, které nás vrací o dvanáct století zpět."

Radikálové Islámského státu poničili velkou část starověkého města Nimrud v dnešním Iráku. Nimrud se nachází jižně od města Mosul a je archeologickou pokladnicí. Byly v něm chrámy, hradby a královské hrobky z období asyrské říše, která vzkvétala od 13. století před naším letopočtem. Město je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a irácká armáda nad ním obnovila kontrolu v polovině listopadu. Do té doby jej dva roky kontrolovali členové IS.

Satelitní snímky zveřejněné už loni ukázaly, že radikálové památky ničí buldozery, kladivy a výbušninami. Zničen byl i chrám zasvěcený bohu moudrosti a písma Nabuovi. Stavba byla stará 2800 let.

Reklama

Doporučované