Hlavní obsah

Mnohem později a dráž. Britský dopravní klenot dostal další direkt

Foto: Profimedia.cz

Projekt dráhy Elizabeth Line napříč Londýnem má být pýchou britské dopravní infrastruktury. Jenže stavba se prodražuje a kvůli covidu i vázne.

Reklama

Čím je pro obyvatele německé metropole sága letiště Berlin-Brandenburg, tomu se pomalu blíží prestižní rychlodráha Crossrail pod Londýnem. Projekt pojmenovaný po Alžbětě II. se dál prodraží a otevření je v nedohlednu.

Článek

Dopady brexitu a koronavirové pandemie nutí britské úřady otáčet každou librou šterlinků. Předpokládaná cena Crossrailu, strategické 60mílové rychlodráhy z Berkshiru západně do Londýna, s odbočkou na letiště Heathrow a končící až na východě metropole, v hrabství Essex, měla v roce 2007 původně stát astronomických 15,9 miliardy liber. Před pár lety už to bylo 18,25 miliardy liber (v přepočtu skoro 540 miliard korun) a v posledních hodinách přišla společnost Crossrail Limited s prohlášením, že bude zapotřebí přihodit ještě dalších 450 milionů liber, pokud má být ambiciózní projekt vůbec dokončen. Veřejnost i politici se nestíhají divit.

Střední pasáž tzv. Elizabeth Line přímo pod Londýnem se měla otevřít už v prosinci 2018. Teď je na stole příslib, že by se klíčový úsek mezi nádražím Paddington a Abbey Wood mohl otevřít v první polovině roku 2022. Z celého Crossrailu tak musejí cestující zatím vzít zavděk tratí mezi nádražím Liverpool Street a Shenfieldem v Essexu nebo spojnicí mezi městem Reading západně od Londýna a jeho nádražím Paddington. A to je žalostně málo.

Rychle se šířící nemoc covid-19 zastavila na Crossrailu stavební práce 24. března. Restartu se projekt dočkal až 15. června. Jenže kvůli bezpečným rozestupům a dalším koronavirovým opatřením se teď smějí do práce najednou zapojit jen asi dvě tisícovky dělníků, což je pouze asi polovina původního a hlavně požadovaného počtu.

Šéf kritizovaného projektu Mark Wild trochu zvláštními slovy ujistil, že „Londýňané jsou víc než kdy předtím závislí na kapacitě a spojení, které jim poskytne Elizabeth Line. Uděláme všechno pro to, abychom svou práci ukončili tak bezpečně a rychle, jak to jen půjde,“ dodal Wild.

Okamžitě se v britských médiích a na sociálních sítích rozjela tradiční „blame game“, tedy hon na hlavního viníka. Konzervativní strana ihned ukázala prstem na svého ideologického soupeře, labouristického starostu britského hlavního města Sadiqa Khana. Podle kandidáta Toryů na Khanovo křeslo Shauna Baileyho ještě v roce 2016, kdy labourista ovládl radnici, svištěl projekt Crossrailu časově i finančně v původních kolejích. I kvůli Khanovým krokům při správě TfL, londýnského dopravního podniku, který během koronakrize přišel o desítky milionů liber, prý nastal zlom.

Labouristé takovou interpretaci rezolutně odmítli a Khanův mluvčí uvedl, že je starosta „zdražením a prodražením stavby hluboce zklamán“. Sadiq Khan také okamžitě nařídil prověrku posledních kroků Crossrail Limited, kterou bude mít na starosti nový šéf TfL Andy Byford. Zapojí se i britské ministerstvo dopravy, které urychlení klíčových dopravních staveb v zemi dostalo od Borise Johnsona jako jednu z vládních top priorit.

V „plné kráse“ by měla Elizabeth Line po roce 2023 ročně přepravit asi 200 milionů cestujících a značně ulevit přetížené a zčásti silně zastaralé infrastruktuře londýnského metra trpícího častými poruchami. Crossrail v minulosti sklidil nejen kritiku, ale občas i úctu a respekt za způsob ražby nových tunelů v krajně problematickém londýnském podloží.

Reklama

Doporučované