Hlavní obsah

Množství oxidu uhličitého v atmosféře rekordně narůstá, naposledy ho bylo tolik před 3 miliony let

Množství oxidu uhličitého v atmosféře v loňském roce rekordně narostloVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Množství oxidu uhličitého v atmosféře v loňském roce rekordně narostlo. Takovou změnu svět zaznamenal naposledy před třemi miliony let. OSN varuje, že je nutné podniknout kroky k dosažení cílů, které jsou stanovené v Pařížské dohodě.

Článek

Zpráva vyvolala poplach mezi vědci, kteří vyzývají státy, aby se zabývaly důrazným snížením emisí skleníkových plynů při nadcházejících jednáních o klimatu v Bonnu.

Nárůst CO2 způsobil třeba přírodní jev El Niño. Ten přinesl častější sucho a neschopnost vegetace lépe oxid uhličitý přijímat. El Niño je jev vyvolaný vzájemným působením mezi atmosférou a Tichým oceánem. Má dopad na globální klima. Způsobuje sucho nebo silné deště, kdy teplota vody stoupá až o 5 stupňů Celsia. Čím více se planeta ohřívá, tím je také výskyt El Niño častější.

Studie uvádí, že výskyt CO2 se teď v atmosféře zvyšuje 100x rychleji než na konci poslední doby ledové. A to zejména kvůli industrializaci, intenzivnímu zemědělství nebo odlesňování.

Naposled byla Země v takovém stavu v období pliocénu před třemi až pěti miliony let. Hladina moře byla v té době také o dvacet metrů vyšší.

Vědci naléhají, aby politici zesílili opatření v jednotlivých zemích a snížili riziko globálního oteplování, jak stanovuje Pařížská dohoda. Země se dohodly mimo jiné na tom, že se společně budou snažit udržet růst globální teploty pod hranicí dvou stupňů Celsia. Česká republika je také součastí této dohody.

„Bez rychlého snížení emisí a skleníkových plynů směřujeme do konce tohoto století k nebezpečnému nárůstu teploty,” uvedl šéf Světové meteorologické organizace Petteri Taalas ve svém prohlášení.

Světová meteorologická organizace předpověděla, že v roce 2017 bude koncentrace CO2 v atmosféře rekordní znovu.

Reklama

Doporučované