Hlavní obsah

Mobil do ruky a trpělivost. Takto funguje účtenková loterie, zkusili jsme za vás

Přihlásit se do Účtenkovky? Zabralo nám to s jednou účtenkou několik minut.

 

Reklama

Od 1. října se rozjíždí účtenková loterie. Hraje se v ní například o rodinné vozy SUV. Vyzkoušeli jsme, jak složité bude zadat z účtenky všechny potřebné údaje do soutěže.

Článek

V neděli se spustí Účtenkovka, soutěž, jež má pomoci kontrolovat obchodníky a hospodské, kteří musí evidovat své tržby.

Lidé starší osmnácti let budou moci posílat účtenky a soutěžit o ceny. Jednou měsíčně se budou losovat výhry, první los proběhne 15. listopadu. Hlavním lákadlem má být automobil a milion korun.

Už jsou také známá první omezení. Soutěžícímu musí být více než osmnáct let a každý den může poslat do soutěže jen jednu účtenku od jednoho obchodníka. Zejména tímto omezením chce Ministerstvo financí zabránit snahám například rozdělovat nákupy kvůli většímu počtu účtenek. To se dělo po startu podobné soutěže na Slovensku.

Soutěžící budou ale muset zadat celou řadu údajů. Kromě první části unikátního kódu FIK nebo BKP, který má mít každá zaevidovaná účtenka, to je například i daňové identifikační číslo obchodníka známé pod zkratkou DIČ, datum a čas pořízené účtenky a ještě celková částka. Vše s kontrolou může trvat i několik minut.

Registrovat se půjde buď přes webové stránky, nebo přes mobilní aplikaci. V obou případech si hráč může vybrat, jestli chce rovnou zadat a uložit své osobní údaje, nebo je zadá až v případě výhry.

Aplikace v chytrých telefonech má ale pomáhat s vyplňováním čísel z účtenek. Dlouhé řetězce náhodných čísel a písmen v kódech FIK nebo BKP bude možné do telefonu naskenovat, stejně tak i identifikační číslo. Zbylé údaje je třeba vložit ručně. Ve videu nahoře se můžete podívat, kolik času přihlášení jedné účtenky zabere.

Účtenkovka zatím běží rok, Ministerstvo financí si chce průběžně vyhodnocovat, jestli se vyplácí. Za úspěch by považovalo čísla jako u loterie na Slovensku. Tam se každý měsíc do loterie přihlásí zhruba sto tisíc účtenek.

Reklama

Doporučované