Hlavní obsah

Mobilní hospic z Třeboně získal z aukce uměleckých děl 144 tisíc korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Mobilní hospic sv. Kleofáše, který působí v Třeboni a okolí, získal z dnešní dobročinné aukce uměleckých děl výtěžek 144 tisíc korun. Jednalo se o první ročník této akce. Hospic použije peníze na pro svou činnost.

Článek

„Je to společenská událost a také rozšíření podvědomí o hospicové péči v regionu. Primárně je to hlavně fundraisingová činnost,“ řekla k aukci PR pracovnice hospicu Petra Pfeiferová. Zájemci dnes mohli dražit na pět desítek obrazů, fotografií, litografií, keramiky a dalších objektů. Bez nároků na honorář je vytvořili studenti uměleckých škol, akademičtí malíři, nebo i laici. „Paleta autorů je velmi pestrá,“ řekla.

Náklady na provoz mobilního hospice, který umožňuje rodině pečovat o těžce nemocného nebo umírajícího člověka v jeho přirozeném domácím prostředí, se pohybují kolem osmi milionů korun ročně. Největší část peněz organizace získá z dotací. Jedná se například o příspěvky od ministerstva zdravotnictví, města Třeboň nebo od Jihočeského kraje. Pfeiferová uvedla, že přibližně třetinu nákladů si však hospic musí sehnat sám. „Potřebujeme proto získat finance od firem a individuálních dárců. Bez toho hospic v dnešní době fungovat nemůže,“ řekla.

Hospic sv. Kleofáše má pro letošní rok pokrytý rozpočet a peníze z aukce může proto použít na jiné věci. Hospicová služba také nabízí základní i odborné sociální poradenství a v rámci něho také půjčovnu kompenzačních pomůcek pro širokou veřejnost. Loni se starala o 76 klientů, letos bude podle odhadů číslo o něco vyšší. V organizaci pracuje přibližně tři desítky sester, lékařů nebo terénních sociálních pracovníků. „Dokázali bychom zvýšit i počet klientů, pokud bychom měli početnější odborný personál,“ řekla.

Na jihu Čech je několik mobilních paliativních týmů. Kromě toho v regionu funguje jeden kamenný hospic. Je v Prachaticích a má místa přibližně pro tři desítky pacientů.

Reklama

Související témata:

Doporučované