Hlavní obsah

Mobilní internet? Pro Kubánce novinka, která začne platit na Mikuláše

Kuba povolí svým občanům plný přístup k internetu.Video: Karolína Štuková, AP

 

Reklama

Kuba nabídne svým občanům plný přístup k internetu. Kubánci se nově budou moci připojit i přes mobil.

Článek

Tania Velazquez, viceprezidentka kubánského státního telekomunikačního monopolu ETECSA, v úterý večer oznámila, že Kubánci mohou poprvé začít plně využívat internet 3G.

„Internet bude zpřístupněn 6. prosince. Stanovili jsme přesný čas spuštění na 8. hodinu ranní, což očekává mnoho lidí již dlouhou dobu. Je důležité využívat služby postupně. Jinými slovy, lidé a klienti by měli využívat tuto službu progresivním způsobem. Potom nebude platforma příliš zatěžována,” dodala Velazquezová.

Kuba řeší změnu ústavy. Homosexuální svatby by mohly být legální

Doposud měli Kubánci na svých telefonech přístup pouze ke státním e-mailovým účtům.

Ostrov se silným komunistickým zapálením měl dosud jednu z nejnižších rychlostí internetu na světě a přístup nebyl moc rozšířený. To se ale postupně mění a internetové pokrytí se rychle rozšiřuje. V roce 2017 kubánská vláda povolila svým občanům úplný přístup k internetu. To se však vztahovalo pouze na domácí užívání. Další krokem bylo vytvoření stovek veřejných wifi stanic. Ty byly přístupné v parcích a veřejných prostorech po celé zemi.

Vláda blokuje stránky, které volají po systematické změně režimu na ostrově. Někteří občané se ale cenzuru snaží obejít.

Reklama

Doporučované