Hlavní obsah

Mobilní učebny v hradeckém kraji bude mít 40 škol, zařízení vyjde na 16 milionů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Královéhradecký kraj vybaví 40 škol mobilními učebnami. Na konci srpna jim dodá IT vybavení včetně příslušenství za více než 16 milionů korun, aby je školy mohly začít používat od začátku nového školního roku.

Článek

Cena dodávky jedné mobilní učebny je téměř 400 tisíc korun. Mobilními učebnami vybaví kraj 20 krajských škol,19 základních škol zřizovaných obcemi a jednu soukromou střední školu.

„V podstatě se jedná se o mobilní uzamykatelný box, který obsahuje několik zásuvných boxů pro notebooky. V těle boxu je rozvedeno napájení, takže notebooky není nutné při hodině dobíjet. Velkou výhodou je mobilita, kdy není vyžadováno žádné speciální vybavení třídy,“ uvedl náměstek hejtmana pro školství Arnošt Štěpánek (Piráti).

Jednou z podmínek dodání techniky do konkrétní školy bylo proškolení celého pedagogického sboru. Do škol půjde 800 notebooků a bezdrátových per pro psaní na dotykovém displeji a 40 dokovacích skříní s napájením na notebooky poslouží k podpoře technického, přírodovědného i humanitního vzdělávání.

„Mobilní box učitel převeze do učebny a žákům rozdá notebooky jako učební pomůcky. Následně spustí vybraný výukový program nebo využije doporučeného výukového zdroje na internetu. Po ukončení hodiny se opět vrátí všechna zařízení do mobilního boxu a ten je možné použít na další hodiny,“ uvedla Martina Svatoňová z kanceláře hejtmana.

Nákup mobilních učeben se uskutečnil v rámci projektu Implementace Krajského akčního plánu rozvoje vzdělávání v Královéhradeckém kraji II vyhlášeného v Operačním programu Výzkum, vývoj a vzdělávání v programovém období od ledna 2021 do listopadu 2023. Se základními školami zřizovanými obcemi a soukromou střední školou kraj podepíše smlouvu o výpůjčce a po ukončení projektu v roce 2023 kraj školám mobilní učebny daruje.

Reklama

Doporučované