Hlavní obsah

Moc velká šance na zotavení už není, říká o Navalném forenzní analytik

Foto: Profimedia.cz

Alexej Navalnyj na archivním snímku

Reklama

Po několika dnech je už vystopování jedu v těle obtížné, říká o takzvaných inhibitorech cholinesterázy, kterými byl zřejmě otráven ruský opozičník Alexej Navalnyj, forenzní toxikolog z VŠCHT Martin Kuchař.

Článek

Podle německé nemocnice Charité mohl být Alexej Navalnyj otráven Novičokem, resp. jinou látkou ze skupiny tzv. inhibitorů cholinesterázy. Vysvětlil byste prosím krátce, jaké látky sem spadají a co způsobují?

Látky ze skupiny inhibitorů cholinesterázy (AChEI) patří do rodiny nepřímých parasympatomimetik. Jsou to látky, které blokují enzym, který v těle odbourává klíčový neurotransmiter acetylcholin. Jedná se o látky jak přírodního původu, tak syntetické. V praxi mají někteří zástupci využití jako léčiva, jiné pesticidy či bojové chemické látky, které jsou dnes mediálně známé (sarin, soman, tabun, VX a také Novičok). Otravy AChEI patří mezi jedny z nejčastějších, především v zemědělství, kam patří práce s pesticidy. Naštěstí se většinou jedná o lehčí intoxikace. Řidčeji jsou však zaznamenány otravy bojovými nervově paralyzujícími látkami – organofosfáty, které jsou často fatální.

Vyšší koncentrace acetylcholinu vzniklé inhibicí jeho rozkladu však v těle vedou k trávicím obtížím, nevolnosti a zvracení, bolestem hlavy a malátnosti, zorničky bývají zúžené. Střední otravy jsou provázeny nadměrným sliněním, bradykardií a poklesem krevního tlaku. Vážné otravy vedou k silným křečím, v ústech se objevuje pěna a postižený upadá do kómatu.

Foto: Archiv Martina Kuchaře

Forenzní toxikolog Martin Kuchař z VŠCHT.

Vzhledem k tomu, že německá nemocnice nevydala v posledních dnech už žádné prohlášení, se dá očekávat, že se Navalného stav příliš nezlepšil a je nadále v kómatu. Myslíte, že ještě existuje šance, že se probere?

Příliš velká šance už není, a pokud ano, dojde zřejmě k trvalým následkům. Často bývá v těchto případech poškozen mozek. Jen málokdy dojde k trvalé rekonvalescenci.

Navalnyj trávil první dny po své otravě v ruské nemocnici, kde lékaři o otravě ani nemluvili. Je možné, že po tomto období – z vašeho pohledu asi ztraceném – ještě půjde dohnat a vystopovat, o jakou látku konkrétně šlo?

Standardní postup při otravě je rychlá necílová analýza moči a krve a následné porovnání s dostupnou toxikologickou knihovnou. Správná identifikace noxy (jedu) je pak zásadní pro úspěšnou terapii, která do té doby je především symptomatická. Identifikace metabolitů po delší době od intoxikace může narážet na meze dostupné analytické metody. Metabolismus organofosfátů je velmi rychlý a v řádu dnů je již identifikace obtížná.

Kde se tyto jedy dají vystopovat? Zůstávají jejich stopy v krvi, vlasech, nehtech? A jak dlouho?

Analýza organofosfátů je poměrně dobře zdokumentovaná, metabolity lze najít ve všech sledovaných matricích. Při akutní intoxikaci je první volbou analýza krve a moči. Chronická expozice nebo průkaz intoxikace po delší době je možný z vlasů, kde se metabolity organofosfátů také deponují.

Pacientům nakaženým Novičokem se obvykle podává atropin, který působí jako protijed. Je účinný při léčbě jen proti Novičoku, nebo i ostatním látkám ze stejné skupiny?

V terapii otrav organofosfáty se v první, velmi krátké fázi mohou podat tzv. reaktivátory enzymu, jako je například pralidoxime chloride. V další fázi se pak podává atropin, který inhibuje receptory, na které se váže acetylcholin, a tím eliminuje nežádoucí účinky jeho zvýšené koncentrace. Ke zklidnění se dále podávají různé typy benzodiazepinů. Tato fáze může trvat delší dobu a není zárukou plného zotavení pacienta.

Navalného tým vyjádřil podezření, že disident mohl být otráven jedem v čaji, který vypil na letišti. Je to podle vás pravděpodobný scénář?

Je obtížné spekulovat, zda cesta vstupu do organismu mohla být ve formě nápoje, inhalace nebo kontaktně přes kůži. Vzhledem k faktu, že nebyl intoxikován nikdo další, je první možnost více pravděpodobná.

V jakém skupenství a jak obtížné je látky, jako jsou inhibitory cholinesterázy, převážet?

Většina uvedených látek je ve formě kapaliny, řidčeji prášku. Při transportu v uzavřených ampulích je pochopitelně riziko rozbití, případně existuje riziko kontaminace při finální manipulaci.

Jak obtížné je otrávit konkrétního člověka a vyhnout se nebezpečí, že se látka dostane i k jiným lidem v jeho okolí?

Riziko zde pochopitelně je, starší případy užití sarinu v tokijském metru cílily na velký okruh lidí.

V minulosti se už prokázalo, že Novičok využili agenti ruské tajné služby GRU při pokusu o vraždu Sergeje Skripala. Myslíte, že je možné, že by se látky tohoto typu dostaly do rukou i někoho jiného než státu, například zločineckých kruhů, které by chtěly Navalného odstranit? Znáte nějaké takové případy z minulosti?

Jednodušší látky, jako je například sarin, již v minulosti stály za několika teroristickými útoky. Známý je útok sekty Óm šinrikjó v tokijském metru dne 20. března 1995, kdy byly použity plastové kapsle s obsahem sarinu, které stoupenci sekty v různých částech metra propíchli. Naštěstí se sarin dostal do ovzduší jen samovolným pomalým odparem a nebyl rozprášen ve formě aerosolu, což by vedlo k řádově většímu počtu obětí.

Reklama

Související témata:

Doporučované