Hlavní obsah

Výběrčí daní zaplatí miliony na pokutách, antimonopolní úřad trestá IT zakázky

Generální finanční ředitelství dostalo pokutu od ÚOHS.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Pokuty udělil antimonopolní úřad za špatně vypsané veřejné zakázky. Generální finanční ředitelství podalo proti verdiktu rozklad.

Článek

Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže se nelíbí, jak Generální finanční ředitelství vypisovalo zakázky na informační systémy.

Přestupky našli úředníci z ÚOHS celkem u sedmi zakázek. Vadilo jim, že smlouvy v hodnotách desítek milionů korun na údržby informačních systémů udělují berní úředníci napřímo konkrétnímu dodavateli formou tzv. jednacího řízení bez uveřejnění. Podle ÚOHS by se měly pořádat klasické soutěže pro víc uchazečů.

Pokuta činí dohromady 4,3 milionu korun.

Ve třech případech šlo o ADIS (Automatizovaný daňový informační systém), tedy velmi robustní a zastaralý klíčový systém celé daňové správy. Ten dodala v 90. letech firma IBM a od té doby se o něj výhradně stará.

Informaci Seznam Zpráv potvrdili jak mluvčí ÚOHS Martin Švanda, tak i Generální finanční ředitelství.

„Nemáme jinou možnost”

Pokuty byly uděleny v říjnu a zatím prvoinstančně. Daňaři, kteří se cítí nevinní, se proto odvolali formou podání rozkladu.

„Rozvoj IS ADIS není kvůli jeho zastaralosti a rozsáhlosti možné reálně volně soutěžit. Důvodem jsou autorská práva k IS ADIS, která patří společnosti IBM. GFŘ by tedy vypsáním předmětných veřejných zakázek v otevřeném výběrovém řízení porušilo ustanovení autorského zákona,” argumentuje mluvčí GFŘ Gabriela Štěpanyová.

„Dlouhodobě jednáme s firmou IBM o předání autorských práv na GFŘ, nicméně zatím neúspěšně,” dodala Štěpanyová. Zástupci IBM během pondělí na zaslanou žádost o vyjádření neodpověděli.

Podle ÚOHS se ale ze strany finančního ředitelství jedná o takzvanou zaviněnou exkluzivitu. „Nemožnost realizace zakázky jiným dodavatelem z technických důvodů zadavatel neprokázal. Důvod spočívající v ochraně výhradních práv si podle rozhodnutí ÚOHS způsobil zadavatel sám, když si otázky spojené s těmito právy neošetřil při uzavírání původní smlouvy na dodávku předmětného IT systému,” upřesnil mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

O rozkladech rozhodne komise a předseda úřadu. Mohou výši pokut upravit, nechat v původní podobě, nebo případ vrátit úředníkům do první instance k opětovnému projednání. Lhůtu na toto rozhodnutí má antimonopolní úřad do ledna.

Jaké budou mít případně potvrzené pokuty reálný dopad, je ale otázkou. Stejně jako jakékoli jiné pokuty udělené ÚOHS jsou totiž příjmem státního rozpočtu. O tom, jak ten se dále rozděluje, rozhoduje Ministerstvo financí. Tedy nadřízený orgán daňové správy a tedy i Generálního finančního ředitelství.

Nové zakázky byly opět vypsány napřímo

I když Finanční správa uvádí, že připravuje soutěž na úplně nový ADIS, která by měla krom moderního informačního systému znamenat i možnost vypisovat soutěže na údržbu, bude to až za několik let.

Do té doby tak nejspíš bude Finanční správa nadále poptávat údržbu způsobem, který antimonopolnímu úřadu vadí. To už se mimochodem děje. Pokutované zakázky se týkaly údržby v roce 2016,  jak ale upozornil server Hlídač státu, GFŘ stejnou službu poptalo i na příští roky - opět v jednacím řízení bez uveřejnění uzavřelo další smlouvy na údržbu informačních systémů. Jen pět nových smluv týkajících se ADISu má dohromady hodnotu 578 milionů korun.

Reklama

Doporučované