Hlavní obsah

Mocní muži českého sportu skončí před soudem, Pelta a Jansta byli obžalováni

Foto: Profimedia.cz

Státní zástupce podal žalobu na Miroslava Peltu.

Reklama

aktualizováno •

Žalobce podal k Městskému soudu v Praze obžalobu na Miroslava Peltu a Miroslava Janstu.

Článek

Dva vlivní funkcionáři tuzemského sportu – majitel fotbalového Jablonce Miroslav Pelta a šéf České unie sportu Miroslav Jansta – skončí před soudem.

Státní zástupce Ondřej Trčka po několika měsících rozhodl, že na oba dva podá obžalobu. Obžalováni vedle nich jsou ještě bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová, tehdejší úředník z tohoto ministerstva Zdeněk Bříza a sekretář České unie sportu Jan Boháč.

Žalobce z Vrchního státního zastupitelství v Praze podal obžalobu také na dvě právnické osoby: Fotbalovou asociaci České republiky a Českou unii sportu.

Pelta čelí od května 2018 obvinění, že se podílel na machinacích při rozdělování sportovních dotací. Podle policistů řešil sportovní funkcionář v bytě v centru Prahy s náměstkyní ministryně to, kdo by měl peníze dostat.

Jansta i Pelta svou vinu od počátku vyšetřování odmítají. Říkají, že jen lobbovali za to, aby do sportu šlo více peněz. Oba navrhovali před podáním obžaloby, aby bylo jejich stíhání zastaveno.

„Jsem přesvědčený, že je to celé právní nesmysl. Když vrchní soud zrušil obstavení našeho majetku, vysvětlil, že jsem se spolu s panem Boháčem nedopustil protiprávních kroků. Státní zástupce si to však myslí i nadále, tudíž podal obžalobu k městskému soudu, tedy nižšímu soudu než tomu, který zrušil obstavení majetku,“ řekl Seznam Zprávám advokát Jansta.

„Nashromážděné důkazy jasně ukazují, že rozdělování peněz na Ministerstvu školství v rámci střešních organizací bylo bez patřičných pravidel a Česká unie sportu na to pouze a legitimně upozornila,“ řekl pak loni Seznam Zprávám Jansta.

Jenže státní zástupce byl nakonec jiného názoru.

V kauze Pelta dal předloni v létě pokyn k zajištění majetku fotbalového bosse i exnáměstkyně Kratochvílové.

V případě bývalé náměstkyně ministryně školství vyčíslil také způsobenou škodu na 475 milionů korun. Jednak Kratochvílová podle něj jako náměstkyně na ministerstvu dělala kroky k tomu, aby Fotbalová asociace ČR vedená tehdy Miroslavem Peltou dostala 562 milionů korun. To bylo o zhruba 9,5 milionu více oproti původní částce.

Za druhé podle žalobců ovlivnila na pokyn Pelty a dalších lidí, jaké sportovní kluby nebo města dostanou dotace na projekty ve výši nejméně 454 milionů korun.

A nakonec se podle vyšetřovatelů pokusila zajistit České unii sportu o 11,5 milionu korun navíc.

V kauze jako svědci vypovídali například bývalá ministryně školství Kateřina Valachová, šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek nebo poradce prezidenta Martin Nejedlý.

Reklama

Doporučované