Hlavní obsah

Mocnosti přestávají Turecku dodávat zbraně. Česko zatím váhá

Evropa postupně zakazuje vývoz zbraní do Turecka, Česko se k tomu podle ministra Havlíčka zatím nechystá, musí o tom mluvit s premiérem.

Reklama

Turecký útok namířený proti Kurdům na severovýchodě Sýrie pokračuje a evropské mocnosti jedna po druhé vyhlašují pro Turky zbrojní embargo. Česko zatím váhá. Ministři, které oslovil Seznam, se neshodnou.

Článek

Česko vyvezlo loni do Turecka vojenské zboží za zhruba 136 milionů korun. Celkový vývoz vojenského materiálu z Česka je podle zprávy Ministerstva průmyslu celkově 13,8 miliardy korun. Export našemu aliančnímu spojenci tak může působit jako relativně malá částka i v celkovém objemu českého vývozu vojenského materiálu – desítky milionů tvoří zhruba jedno procento.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zatím neplánuje omezit nebo zakázat do Turecka zbraně vyvážet. Podle ministra Karla Havlíčka by bylo takové rozhodnutí zatím předčasné. „Před několika týdny jsme v Turecku byli na podnikatelské misi. Turecko je člen NATO, a proto by bylo dobré zaujmout jednotné stanovisko jako Severoatlantická aliance nebo Evropská unie,“ zdůvodnil Seznamu Havlíček, proč zatím o zákazu neuvažuje.

„My jako MPO hájíme podnikatelský zájem. Samozřejmě je nutné sledovat i postoj resortu obrany, takový krok ale musí projednat vláda,“ vysvětlil ministr. On sám vládě zatím projednání možného omezení vývozu zbraní do Turecka navrhovat nebude. Musí si o tom podle něj nejprve promluvit i s premiérem Andrejem Babišem.

Škodovky ano, zbraně ne?

Možné kroky proti Turecku okomentoval také ministr kultury Lubomír Zaorálek, který ve vládě Bohuslava Sobotky řídil českou diplomacii. Ekonomické sankce by podpořil, Evropa by podle něj ale měla být jednotná.

„Ta vážnost toho, co Turecko udělalo, je obrovská a rizika jsou nesmírná. Turecko udělalo to, že překročilo hranice cizí země. Jaký je rozdíl mezi tím, co udělalo Turecko a Rusko na Krymu nebo na východní Ukrajině? Turecko z toho dělá normu,“ sdělil Zaorálek Seznamu.

Ministr se pustil i do kritiky Němců, kteří uvažují o výrobě superbů v Turecku. „Na jedné straně dělá Turecko věci, že Německo vyhlašuje embargo na zbraně do Turecka, a na druhé straně klidně budeme z Turecka ekonomicky fungovat. V tom vidím pokrytectví,“ uvedl pro redakci Seznamu.

Podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiřího Hynka by byl zákaz vývozu českých zbraní do Turecka jen planým gestem. Turecko podle něj není na dovozu z Evropy závislé.

Nahradí nás Rusko a Čína, varují zbrojaři

„Pokud se Evropa rozhone uvalit na Turecko emargo, otevře tím dveře Rusku nebo Číně, které tam začnou zbraně dodávat hned. I proto jsou vůči Turecku všichni opatrní, i když je jasným agresorem,“ sdělil Seznamu Jiří Hynek, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR.

Pro srovnání v Německu je to zhruba třetina veškerého vojenského exportu. V roce 2018 dosáhl vývoz do vojenského materiálu z Německa do Turecka 6,27 miliardy korun.

Turecko se v roce 2018 podle americké neziskové organizace Freedom House po letech stalo zemí, která není svobodná. V celkovém hodnocení úrovně demokracie získalo 32 ze 100 bodů, nejhůře dopadlo v kategorii občanských svobod.

Organizace zhoršení statusu Turecka zdůvodňuje upevněním moci v rukou prezidenta Recipa Tayyipa Erdogana nebo výměnou některých politiků. Mezi nimi zmiňuje zpráva konkrétně také kurdské úředníky a politiky, kteří měli být vyměněni na základě podezření z podpory terorismu. Nahrazeno bylo v březnu 2017 podle zprávy 82 ze 103 starostů z prokurdské Lidově demokratické strany.

Reklama

Doporučované