Hlavní obsah

Móda naruby. Rochová a Musa navrhli kolekci pro pacienty s nemocí motýlích křídel

Magazín Slavní: Podívejte se na novou charitativní kolekci výtvarníka Musy a návrhářky Liběny Rochové.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Charitativní projekt uznávané návrhářky a výtvarníka podpořili třeba Dan Bárta, youtuber Kovy nebo Jitka Čvančarová.

Článek

Overaly, kalhoty, boty, ale také různé topy s neotřelým designem. Příprava nové kolekce návrhářky Liběny Rochové a výtvarníka Musy trvala tři čtvrtě roku. Na začátku přitom byla pouhá perokresba. Až následně se Musův vzor vytiskl na látku.

„Je to zvláštní vidět takhle přenos své kresby na šatech. Tím, že jsem nějakou dobu pracoval s tělem přes tetování, tak mi to není až tak vzdálené, ale přece jenom je to zvláštní přenos,“ svěřil se výtvarník Musa. Snažil se prý vystihnout náladu celého projektu, problematiku, kterou se zaobírá. „Věřím, že to tam je.“

Kmotrou projektu byla herečka Jitka Čančarová, která je patronkou charitativní organizace Debra, jejímž cílem je zvyšovat kvalitu života lidí trpících nemocí motýlích křídel a jejich rodinám. Kromě Čvančarové se za novou kolekci postavili i kolegové z Televize Seznam Janek Rubeš a youtuber Kovy nebo zpěvák a cestovatel Dan Bárta.

„Já jsem úplně užaslá, kolik lidí pomáhá a kolik jich nezištně chce pomoci,“ tetelila se návrhářka Rochová. „Tohle všechno dělají nezištně, protože pro nás je nejdůležitější pomoci. I tím, že tuto nemoc zviditelníme. Čím víc nás bude, tím více bude ta nemoc vidět a lidé budou pomáhat.“

Modely nejsou ve světlých a neutrálních barvách jen tak náhodou – symbolizují nelehký život s touto nemocí. Pacienti trpící nemocí motýlích křídel mají kůži tenkou sotva pár milimetrů, takže je velmi zranitelná. I na to ale Liběna s Musou mysleli.

„Všechny švy a cedulky, který jsou normálně uvnitř, jsou teď venku. A jestli všichni znáte tu pověru, že když si oblečete triko naruby, tak budete mít štěstí, tak to není pověra. To znamená, když si koupíte tuhle kolekci a oblečete si tohle triko, tak budete mít štěstí pořád,“ prozradil před přípitkem Dan Bárta.

Od každého modelu je v prodeji jen třicet kusů. Vedle toho asi tisícovka triček a na osmdesát tenisek.

Úvodní reportáž je součástí magazínu Slavní. V premiéře jej můžete sledovat každou neděli od 21:10 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované