Hlavní obsah

Model po roce 1989 se vyčerpal. Špičky byznysu sepsaly body pro změnu

Výzvu podepsalo 32 tuzemských byznysmenů. Rozhovor s průmyslníkem Martinem Wichterlem.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Byznysmeni volají po nové hospodářské strategii země. Česko by do budoucna nemělo sázet jen na výrobu, reformou by mělo projít penzijní investování, imigrační politika nebo rozpočty obcí.

Článek

Po 32 letech od začátku svobodného podnikání naformulovalo 32 osobností pro tuzemský byznys novou cestu. Co je zatím jen na papíře, chtějí převést za pomoci Svazu průmyslu a dopravy ČR do konkrétních zákonů a hospodářských strategií.

„Předložit ty nejdůležitější myšlenky a dát 32 osobností dohromady trvalo více než tři čtvrtě roku,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys průmyslník a jeden ze signatářů Martin Wichterle. „Je cenné, že se konsenzus podařilo najít mezi lidmi, kteří mají často jiné politické názory.“

Na výrobě nezbohatnete

Česko potřebuje změnit priority, píše se ve Výzvě ke druhé transformaci ekonomiky. Otevírá tři témata, která rozděluje na Českou značku, Otevřenost a Udržitelnost.

Výzva ke druhé transformaci ekonomiky

Dokument, který formuluje plán, jak během příštích 30 let proměnit českou ekonomiku.

Formuluje tři pilíře rozvoje: Česká značka, Otevřená společnost a Udržitelnost. V listopadu 2021 jej představilo 32 osobností tuzemského byznysu.

Hlavními mluvčími se stali Martin Wichterle (Wikov), Martin Vohánka (Eurowag), Tomáš Salomon (Česká spořitelna) a Radek Špicar (Svaz průmyslu a dopravy ČR).

Mezi signatáři jsou například Daniel Beneš (ČEZ), Vlastislav Bříza (Koh-i-noor), Jakub Havrlant (Rockaway), Karel Komárek (KKCG), Eduard Kučera (Avast) nebo Libor Winkler (RSJ).

Model, na který ekonomika najela po roce 1989, (…) ten už se vyčerpal.
Martin Wichterle, Wikov

„Model, na který ekonomika najela po roce 1989 – tedy otevřenost vůči světu, příliv zahraničního kapitálu, ve své době kvalitní infrastruktura státu a kvalifikovaná a levná pracovní síla – ten už se vyčerpal,“ vysvětluje Martin Wichterle důvody, proč s dokumentem přicházejí právě teď, v době, kdy povolební Česko bojuje s už pátou vlnou covidu-19.

Česko podle něj potřebuje posílit vývoj a také obchod, aby produkty, které tuzemské podniky vyrobí, uspěly ve světě. „Čistě na výrobě nezbohatnete. Silná přidaná hodnota se tvoří ve vývoji a výzkumu, druhá silná přidaná hodnota se tvoří na tom konci, na pozicích marketingu a obchodu. Česká republika na tomto trošku zaostává,“ vysvětluje Martin Wichterle.

Vybrané návrhy opatření

Participace municipalit na daňovém výnosu z místního podnikání

Reforma penzijního investování

Daňová podpora investování obyvatel do akcií malých a středních veřejně obchodovaných firem

Chytrá imigrační politika

Úprava právního a daňového rámce pro zaměstnanecké akcie

Green Deal jako příležitost

Stejně tak brzdí průmyslový rozvoj chybějící lidé. Česko by se podle signatářů nemělo bránit větší otevřenosti lidem, kteří tu chtějí studovat, pracovat nebo podnikat. Zároveň by ekonomika měla zohledňovat udržitelné principy bez levné práce a škod na životním prostředí.

Celý rozhovor s Martinem Wichterlem si můžete pustit ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované