Hlavní obsah

Modelka Tereza Budková o práci v zahraničí: Podmínky ani peníze se nedají srovnávat

Tereza Budková srovnala práci v Česku a zahraničí.Video: Kristýna Gregorová

 

Reklama

28. února to bude 10 let, co se modelka Tereza Budková stala I. českou vicemiss 2009 v soutěži krásy Česká Miss. Bylo jí čerstvých 18 let a jak říká, i to jí asi pomohlo.

Článek

„Ty holky tam šly opravdu s tím, že chtějí vyhrát Českou Miss. A já jsem si říkala, že když se to podaří, budu ráda,“ vzpomínala modelka na soutěž, do které ji přihlásila maminka. Tereza nebyla nervózní a jen si to užívala. Přestože jí následné umístění otevřelo dveře k modelingu, první rok se víc věnovala škole. Čekala ji maturita a studium nechtěla podcenit. Proto začala do zahraničí jezdit až téměř dva roky po úspěchu v České Miss. Podmínky s modelingem na domácí půdě jsou prý nesrovnatelné: „Musím říct, že platy jsou úplně jiné v Německu, kde já se posledních osm, devět let pohybuji, než tady. Peníze za focení jsou třeba čtyřikrát vyšší. Tam se začíná. A může to být samozřejmě i víc. To pak záleží na firmě, ale taky na použití. Když si s klientem domlouvám honorář, tak chci hlavně vědět, jaké je použití,“ vysvětlila Tereza.

To je prý častá chyba začínajících modelek. Nezjišťují si, jak dlouho a často se budou výsledné fotografie používat. Odměny se navíc nikdy nedají určovat paušálně. I když se sejde víc modelek na stejné akci, každá může mít zcela odlišný honorář: „Já tím, že mám nějaký ten titul, tak si můžu říct o trošku víc peněz. Ale třeba holky, které ten titul nemají, nebo se v modelingu pohybují nově, tak ta částka může být o půlku nebo i o víc menší.“ Dalším zásadním rozdílem mezi prací doma a v zahraničí je pracovní doba. I když se to prý poslední dobou v Česku zlepšuje, dřív měly modelky určený čas nástupu, ale ne konce směny. A nikdy tak nevěděly, kolik hodin v práci budou. Bookování bylo celodenní. To v zahraničí nehrozí.

Jak se dá náročná práce skloubit se soukromým životem a co plánuje Tereza po ukončení modelingové kariéry? I to se dozvíte v úvodní reportáži, která je součástí magazínu Slavní. V premiéře jej můžete sledovat každou neděli od 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované