Hlavní obsah

Modelky z 50. let vzpomínají na šéfa Diora v rámci výstavy v Londýně

Hvězdy 50. let promluvily o začátcích u Dioru.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Od začátku února představuje londýnské muzeum Viktorie a Alberta největší a vůbec nejobsáhlejší výstavu spojenou s módním domem Christiana Diora. Sedmdesát let špičkové práce z dílny takzvaného návrháře snů mohou návštěvníci spatřit až do 14. července. Na jednom místě jsou k vidění desítky ručně šitých rób a módní kousky, které vstoupily do dějin. Na svého šéfa během výstavy vzpomínaly také modelky Odile Kernová a Svetlana Lloydová, které předváděly jeho róby v 50. letech.

Článek

Odile Kernová popisuje setkání s módní legendou jako osudové. V roce 1953 se setkali ve výtahu módního domu Dior. „Já jsem byla oblečená v bílém plášti, protože každý, kdo tam pracoval, byl v bílém plášti a on se mě zeptal: Slečno a vy jste kdo? Řekla jsem: Pane, jmenuji se Odile a pracuji pro vás. Ach, ano a kde? Tak jsem mu odpověděla, že v butiku. A on na to: No, teď pracujete pro mě".

Podobně raketový start módní kariéry měla v roce 1957 i Angličanka Svetlana Lloydová: „Každopádně jsem nestihla víc než požádat o práci a okamžitě mě poslali nahoru, oblékli mě a poslali do velké místnosti, kde stál monsieur Dior v bílém lékařském plášti, který nosili uvnitř všichni. Prošla jsem se k němu a když jsem se vracela ke dveřím, řekl prostě: Ça va," popsala své setkání s módním návrhářem. Od dalšího dne tak byla součástí patnáctičlenného týmu i Svetlana, která neměla do té doby mnoho zkušeností. V Anglii pouze pózovala pro módní fotografie. „Nikdy předtím jsem neviděla opravdovou módní přehlídku. V Paříži jsem pak nevěděla, jak chodit. Oni mi řekli: No, prostě chodíš. A to jsem nakonec udělala,“ směje se dnes Svetlana.

Během současné londýnské výstavy Odile Kernová vzpomínala na dobu, kdy významní klienti soukromě navštěvovali pařížské ateliéry módního domu, aby si mohli prohlédnout a objednat modely na zakázku. Nedá se to podle ní vůbec srovnávat s dnešním světem modelek:

„Pracovaly jsme pro společnost značky Dior dvě hodiny denně a předváděly kolekci. Jen dvě hodiny denně a ve zbytku času jsme třeba stály v modelech pro klienty, kteří přišli a podobně. Byla to velmi snadná práce. Pouze dvakrát do roka to byla práce těžká, kdy jsme stály v šatech hodiny a hodiny. Začínalo se třeba v deset ráno a mohlo to trvat až do noci, do půlnoci či do dvou hodin ráno. Bylo to těžké, ale bylo to zase jen dvakrát za rok. "

Mnoho mladých žen chtělo v té době pro Dior pracovat. Odile byla a je na práci pro značku pyšná, byť sama říká, že nešlo tenkrát o výdělek, ale především o zábavu. „Pan Dior nebyl normální šéf, byl jako náš otec, byli jsme jako jedna rodina. My jsme chovaly k panu Diorovi velikou náklonnost, což nebývá zvykem u ředitele nebo šéfa. Ale s panem Diorem to bylo mnohem víc, my ho milovaly, obdivovaly jsme ho, vážily jsme si ho," vysvětluje Odile.

Pokud vás zajímá, co říká elegantní dáma, která byla u zrodu luxusní módní značky a předvedla nejednu nádhernou róbu, na dnešní módu, sledujte magazín Slavní. Reportáž o modelkách Dioru je jeho součástí. V premiéře jej můžete sledovat každou neděli od 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované