Hlavní obsah

Moderátor, který kritizoval Meghan Markleovou, byl očištěn

Foto: Profimedia.cz

Britský moderátor Piers Morgan.

Reklama

Britský moderátor Piers Morgan řekl, že nevěří ničemu z toho, co vévodkyně Meghan prohlásila během březnového rozhovoru s Oprah Winfreyovou. Čelil za to stížnostem diváků a následnému vyšetřování. Ve středu byl očištěn.

Článek

V březnovém rozhovoru, který způsobil značný mediální rozruch, Meghan Markleová mimo jiné uvedla, že se jí od Buckinghamského paláce nedostalo pomoci, když se potýkala s duševními problémy a sebevražednými sklony. Zmínila také, že jeden z členů britské královské rodiny pokládal nevhodné otázky ohledně barvy pleti jejího ještě nenarozeného syna Archieho.

Den nato Morgan v pořadu Good Morning Britain na televizní stanici ITV zmínil, že vévodkyni ze Sussexu „nevěří ani slovo“ a „nevěřil by jí, ani kdyby mu hlásila předpověď počasí“. Na hlavu moderátora se následně sneslo rekordních 57 793 stížností, jednu z nich sepsala sama Meghan Markleová. Slova Pierse Morgana tak začal prošetřovat příslušný orgán - britský Úřad pro dohled nad vysíláním (Ofcom). Televizní osobnost se nakonec rozhodl očistit, informoval britský server BBC.

Úřad pro dohled nad vysíláním došel k závěru, že „Morgan měl právo říci, že nevěří tvrzením vévody a vévodkyně ze Sussexu a zastávat a vyjádřit silné názory, které přísně zpochybňují jejich výroky“. V konečném rozhodnutí, které čítá 97 stran, Ofcom uvedl, že omezení Morganových názorů by bylo „mrazivým potlačením“ svobodného projevu.

V závěrečné zprávě se ovšem úřad pozastavil nad Morganovou „zjevnou bezohledností“ vůči tématu sebevraždy. Jeho nevhodná tvrzení ale podle jejich úsudku zmírnili spoluúčinkující Susanna Reidová a Chris Ship, kteří divákům poskytli „adekvátní ochranu“.

Piers Morgan se k rozhodnutí úřadu vyjádřil ve středu na svém twitterovém účtu. „Mám radost z toho, že Ofcom podpořil mé právo nevěřit štvavým výrokům vévody a vévodkyně ze Sussexu z rozhovoru s Oprah Winfreyovou, mnohé z nich se posléze ukázaly jako nepravdivé. Je to jednoznačné vítězství svobody slova a jednoznačná porážka princezny Pinocchios. Dostanu zpátky svou práci?“ uvedl Morgan, který krátce po aféře pozici moderátora Good Morning Britain opustil.

Stanice ITV uvedla, že Morgan show opustil ze svého vlastního přesvědčení. Stalo se tak krátce po tom, co se za kritiku Markleové dostal do sporu s moderátorem počasí Alexem Beresfordem. Vzít Morgana zpátky prý v plánu nemají. Budou s ním ale i nadále spolupracovat na jeho pořadu Life Stories.

Rozhodnutí Úřadu pro dohled nad vysíláním přijala televizní stanice ITV s potěšením. Podle jejich názoru závěrečné rozhodnutí jasně oceňuje rovnováhu a kontext, který zajistili tvůrci programu, a zabránili tak případné újmě, kterou mohly Morganovy výroky způsobit. Vévodkyně ze Sussexu se k rozhodnutí úřadu dosud nevyjádřila.

Reklama

Doporučované