Hlavní obsah

Moderní verze otroctví? Africká unie odmítá, aby EU umísťovala uprchlíky na severu kontinentu

V libyjském centru pro uprchlíky se nachází asi 20 tisíc lidí.Video: Šimon Felenda, Reuters

 

Reklama

Africká unie nechce, aby v pobřežních afrických státech existovala centra pro uprchlíky. Z nich by si podle plánu EU migranti nalezení v evropských vodách vyřizovali žádosti o azyl v Evropě. Odmítavý postoj Africké unie vyplývá z uniklého dokumentu, který získal britský The Guardian.

Článek

Africká unie nechce na afrických pobřežích centra pro uprchlíky. Evropská unie by tím podle Afriky porušila mezinárodní právo. EU loni v létě schválila plán, podle něhož by uprchlíci nalezení v evropských vodách byli převezeni do center na severu Afriky a tam by se zpracovávaly žádosti o azyl.

V současné době je hlavní zemí, odkud migranti vyplouvají do Evropy, Libye. Nachází se zde zhruba 800 tisíc uprchlíků. 20 tisíc z nich je momentálně ve střediscích zřízených vládou. Libyjské úřady jsou obviňovány z porušování lidských práv. Zpráva OSN nedávno uvedla, že migranti v zemi čelí nepředstavitelným hrůzám.

„Když Evropská unie něco chce, dostane to. Afričané se bojí, že tento plán přinese něco jako moderní verzi otroctví, zatímco nejlepší Afričané se do Evropy dostanou, zbytek bude vržen zpátky. Tato myšlenka není tak daleko od pravdy,” prohlásil jeden z výše postavených úředníků Africké unie.

Některé z afrických států jako například Maroko již návrh odmítly. Na kontinentě ale panují obavy ohledně toho, že jiné africké vlády by se mohly nechat přesvědčit nabídkou rozvojových fondů EU.

Italský, krajně pravicový ministr vnitra Matteo Salvini chce, aby centra byla umístěna v oblasti Sahelu. Ten se nachází na jižním okraji Sahary na území devíti afrických států, mezi nimi jsou například Mali, Senegal, Súdán či Etiopie.

V neděli a pondělí probíhá v Egyptě summit mezi Ligou arabských států a Evropskou unií. Předpokládá se, že jeho součástí budou i diskuse týkající se migrace. Jeden z diplomatů ho označil za historický už proto, že se vůbec koná.

Reklama

Související témata:

Doporučované