Hlavní obsah

Modlili se a zpívali, pro některé byla katedrála „jako matka”. Pařížané vzpomínají na včerejší noc

Svědkové požáru Notre-Dame popisují neštěstí.Video: Filip Kalčák, AP

 

Reklama

Požár katedrály Notre-Dame viděly na vlastní oči tisíce lidí, turisté i místní. Pohled na zkázu slavné památky vyvolal mezi mnohými emotivní reakce.

Článek

Když vypukl v pondělí požár katedrály Notre-Dame, jedné z nejslavnějších památek světa, přihlížely ohnivé scenerii tisíce lidí. Svědci se seskupovali v blízkých uličkách, náměstích nebo na mostech přes Seinu. Někteří se modlili, jiní mlčeli nebo zpívali chorály.

„Jsem z toho hrozně smutný,“ řekl svědek události Jerome Paillot pro web francouzského rádia Radio France Internationale. „Jsem Pařížan a katolík a Notre-Dame je symbol Francie i víry. Když jsem spatřil katedrálu v plamenech, uvědomil jsem si, že všechny ty budovy, o kterých jsme si mysleli, že tu s námi budou do konce života, mohou jednoduše shořet a zemřít.“

Neštěstí se ale nedotklo jen obyvatel Paříže, v tu dobu byly ve městě také zástupy turistů.

„Když jsem poprvé viděla, jak hoří, rozplakala jsem se,“ řekla pro Radio France Camila Tauil, brazilská studentka na výměnném pobytu.

„Studuji architekturu, takže pro mě je to skutečné neštěstí. Je to gotická katedrála a jako taková je velmi stará. Vidět ji v plamenech na vlastní oči, to je opravdu strašné. Nikdy jsem si nemyslela, že bych něco takového kdy viděla. Byla jsem v davu lidí a všichni byli úplně ticho. To ticho bylo velmi emotivní.“

V ulicích nedaleko Notre-Dame bylo v době neštěstí ticho, které narušovaly jen zvuky sirén projíždějících záchranných složek. Lidé si fotili plameny nebo si šeptali se svými přáteli.

„Byl jsem tam asi dvě hodiny,“ řekl Quentin Subtil, další ze svědků. „Chodil jsem kolem a pozoroval katedrálu z různých úhlů, abych pochopil, jak se plameny šíří.“

Subtil viděl katedrálu také ve chvíli, kdy se zřítila k zemi jedna z věží. „Byl jsem ve velkém davu, všichni byli úplně ticho. Najednou se zřítila věž a některé děti začaly plakat. Bylo to velmi emotivní,“ dodal pro Radio France.

„Je to naše dědictví,“ sdělila další svědkyně. „Katedrálu postihlo mnoho revolucí a válek, ale nikdy oheň. Je to hloupé neštěstí.“

Mezi zahraničními návštěvníky byla i česká publicistka Marie Sýkorová. „Kolem 22. hodiny jsem se dostala na náměstí Saint-Michel, kde se shromáždili lidé a v pietě mlčeli, modlili se nebo zpívali chorály,“ řekla pro Seznam. „V tu dobu byly vidět velké plameny na pravé straně katedrály. Když kolem projíždělo vozidlo záchranářů, tak lidé spontánně tleskali. Lidé jsou skutečně zasaženi touto událostí,“ dodala Sýkorová.

Plameny z dosud nejasných příčin zachvátily katedrálu Notre-Dame v pondělí večer. Během neštěstí se zřítila jedna z věží, požár také velmi poničil střechu katedrály. V úterý ráno se hasičům podařilo dostat živel pod kontrolu. Na opravu slavné památky se v současnosti pořádá sbírka.

Reklama

Související témata:

Doporučované