Hlavní obsah

Marta Kubišová poprvé od listopadu 1989 na balkoně Melantrichu. Zazpívala Modlitbu

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

„A najednou mi řekli: Marto, teď by to chtělo malou Modlitbičku," zavzpomínala Marta Kubišová (video: Tomáš Dusil, Lukáš Roganský).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

„Ať mír dál zůstává s touto krajinou…“ Legendární píseň, která se v listopadu 1989 stala symbolem sametové revoluce, po letech znovu zazněla na slavném balkoně na Václavském náměstí.

Článek

Před sedmadvaceti lety patřil dům nakladatelství Melantrich a z balkonu ve třetím patře promlouval poprvé 21. listopadu k plnému Václavskému náměstí budoucí prezident Václav Havel.

Dnes v domě sídlí mimo jiné obchodní řetězec Marks & Spencer a z prostorů ve třetím patře jsou apartmány k pronajmutí.

V pokoji číslo 403, oficiálně nazývavém „pokoj s balkonem Václava Havla", se tento týden odehrál i rozhovor Seznamu se zpěvačkou Martou Kubišovou. I pro ní jde o symbolické místo. Právě tady se po komunisty vynucené devatenáctileté pauze vrátila k veřejnému vystupování.

Organizátoři protikomunistických demonstrací ji tady v listopadu 1989 vyzvali, aby lidem zazpívala Modlitbu pro Martu – píseň Jindřicha Brabce a Petra Rady, která se původně v roce 1968 stala symbolem odporu proti sovětské okupaci a kterou následně komunisté zakázali.

„Od revoluce jsem tady nikdy nebyla,“ řekla teď při vstupu na balkon zpěvačka, jejíž jméno v listopadu 1989 skandovalo celé Václavské náměstí.

Podívejte se ve videoupoutávce nahoře v tomto článku na návrat Marty Kubišové na legendární místo. V rozhovoru, který pak najdete na Seznamu zítra ráno, zpěvačka vzpomíná nejen na listopadovou revoluci a to, co dělala před ní, mluví také o prezidentování Miloše Zemana, současné náladě ve společnosti a svých plánech skončit s kariérou.

Reklama

Doporučované