Hlavní obsah

Modlitbou pro Martu proti Zemanovi. Policisté zasahovat neměli, rozhodl soud

Foto: Vojtěch Gavriněv

Vlevo Jaroslav Hensl.

Reklama

Zákrok policistů proti zvukaři Jaroslavu Henslovi, který přehrál na mítinku prezidenta Miloše Zemana píseň Modlitba pro Martu, byl nezákonný.

Článek

Pravomocně o tom rozhodl pražský městský soud, který tak vyhověl Henslově správní žalobě podané na Ministerstvo vnitra. Muž strávil po svém zadržení dvě hodiny na služebně. Úřady následně rozhodly, že se svou hudební produkcí nedopustil ničeho protiprávního.

„Jednalo se o poklidný jednorázový projev, na kterém byl žalobce (Hensl) předem s policisty domluven. Nebyl důvod pro to, aby policie vyhodnotila jednání žalobce jako možné spáchání přestupku,“ uvedla předsedkyně soudního senátu Ivanka Havlíková. Henslovo počínání označila za vyjádření občanského postoje, a tedy ještě přípustnou formu svobody projevu.

Incident se stal 8. listopadu 2017 na náměstí v Lipníku nad Bečvou, kam Zeman zamířil v rámci návštěvy Olomouckého kraje. Několik desítek lidí přišlo na místo podpořit lipnického rodáka, disidenta a někdejšího mluvčího Charty 77 Tomáše Hradílka, který držel hladovku proti Zemanově opětovné kandidatuře na prezidenta.

Účastníci protestu třímali nad hlavami červené karty a Hensl pustil hudbu z patra místního penzionu. Policie za ním došla a přikázala mu, aby produkci zastavil. Prohledala ho a odvezla ho pryč.

Zeman policii poděkoval

Za přestupek proti shromažďovacímu zákonu hrozila Henslovi pokuta až 15.000 korun. Muž tvrdí, že vzhledem ke své předchozí rozmluvě s policisty věřil tomu, že nedělá nic nepovoleného. „Myslím si, že ten zákrok byl opravdu nepřiměřený. Jsem rád, že se o tom mluví. Vím, že policie to má v takových případech opravdu těžké, ale když se bude chovat přiměřeně, nebudeme to už muset řešit,“ řekl novinářům po vyhlášení rozsudku.

Postup policistů vůči Henslovi vyvolal kritiku části politiků, zvukaře se zastala ombudsmanka. Zásah prověřovalo policejní prezidium, podle nějž byl však v souladu se zákonem. Žalované ministerstvo vnitra rovněž trvalo na tom, že postup byl v pořádku.

Prezident Zeman policii po zásahu poděkoval a označil jej za adekvátní s tím, že řádně povolené shromáždění nemá nikdo právo rušit. Dříve také řekl, že Modlitbu pro Martu má velmi rád, ale v Lipníku zněla jako řev a kakofonie.

Reklama

Doporučované