Hlavní obsah

Modlitby za miliony. Náboženská sbírka padlé královny jde do dražby

Foto: Christie ́s

Takto vypadá modlitební kniha královny Marie Stuartovny určená k dražbě.

Reklama

Modlitební kniha, která kdysi patřila Marii Stuartovně, skotské královně, může podle dražebníků překonat cenovku 434 tisíc dolarů.

Článek

Marie Stuartovna byla známá svým bouřlivým romantickým životem, politickými spory a především smrtí „rukou“ své anglické sestřenice Alžběty I. Marie pro ni byla potenciálně nebezpečná a nakonec skončila v roce 1587 na popravišti.

Skotská královna totiž podporovala katolickou opozici a podle všeho usilovala o život anglické královny. Marie Stuartovna si totiž dopisovala se svým katolickým obdivovatelem Anthonym Babingtonem, který měl v plánu ji osvobodit.

Jenže to netušil, že má ve svém nejužším kruhu špeha anglické královny, který mu vnukl myšlenku na zavraždění královny Alžběty I. Babington se poté ve svých dopisech o tomto nápadu Marii Stuartovně zmínil a žádal ji o povolení. Vězněná skotská královna dala k vraždě souhlas v dopisech, o jejichž pravost se vedou dodnes spory. Ale k usvědčení ze zrady stačily.

Aukční síň Christie's uvedla, že královna Marie pravděpodobně přinesla svou modlitební knihu s sebou do Skotska v roce 1561, strávila totiž velkou část svého mládí ve Francii. Sbírka modliteb původně patřila její pratetě Louise Bourbonské, abatyši kláštera ve Fontevrault, která ji Marii darovala.

O Louisině vlastnictví svědčí její monogram, kterým se podepsala na jeden z posledních listů knihy. A kromě toho kniha obsahuje i poznámky samotné skotské královny.

Foto: Christie ́s

Úryvek údajně zapsaný abatyší kláštera ve Fontevrault.

V 18. a 19. století pak kniha čekala v Anglii, kde ji znovu „oživila“ rodina Edwardsů z Halifaxu v severní Anglii.

„Je to velmi vzácná příležitost získat bohatě ilustrovanou královskou modlitební knížku, kterou vlastnila jedna z nejzajímavějších osobností ve skotské a evropské historii: Mary Stuartovna. V době, kdy ji vlastnila, byla skotskou královnou, stala se též královnou Francie a brzy se naplnil její tragický osud,“ uvedl ve svém prohlášení Eugenio Donadoni, specialista na středověké a renesanční rukopisy z aukční síně Christie's.

K dražbě knihy dojde v Londýně při tzv. „večerním prodeji“ 29. července.

Reklama

Související témata:

Doporučované