Hlavní obsah

Módní řetězec C&A zavírá desítky poboček

Foto: Stuart Caie/Flickr

Pobočka módního řetězce C&A.

Reklama

Zatím padne třicet prodejen ve Francii, třináct v Německu… a škatulata, hýbejte se také v nejvyšších patrech firmy. Módní řetězec C&A, který jen v Česku provozuje 42 prodejen, se snaží vrátit důvěru v klasický prodej oděvů.

Článek

Nejdříve přišlo zavírání ve Francii, módní řetězec C&A oznámil zrušení 30 prodejen ze 150 a propuštění zhruba dvou stovek zaměstnanců. Nyní přišlo na řadu Německo, kde firma zavře 13 filiálek.

Podle informací serveru Retail Detail mohou další následovat a konečné číslo se může zastavit až na stovce ze zhruba 450 poboček.

V nejvyšších patrech C&A podle informací odborného serveru vznikl materiál s nepříliš poetickým názvem „Obrat v Německu“, který shrnuje všechny potíže, kterým řetězec s módou čelí, a návrhy, jak je vyřešit. Manažeři se mají soustředit na vyjednání nových nájemních smluv – a pokud neuspějí, bude následovat ozdravný řez. Dalším z kritérií je pohled na tržby jednotlivých poboček – těch s malým výkonem se firma zbaví.

S tradicí od roku 1841

Firma C&A má historii sahající do roku 1841.

Založili ji bratři Clemens a August Brenninkmeijerovi. Rodina dodnes firmu vlastní přes společnost Cofra Holding.

Sídlí v belgickém Vilvoorde a německém Düsseldorfu.

Po celém světě zaměstnává zhruba 51 tisíc lidí.

Působí v 21 zemích a provozuje zhruba 1 900 prodejen.

„Naše pobočky prověřujeme průběžně. Na základě našich analýz vyhodnocujeme, zda filiálku modernizovat, zavřít, nebo zda někde otevřít novou,“ sdělil časopisu Focus mluvčí C&A. Geograficky leží zavírané pobočky prakticky po celém Německu, nejvíc – tedy tři – jich firma zavře v nejlidnatější spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku. Ale o jednu prodejnu přijdou také Mnichov a Berlín, tedy oblasti jednoho z nejbohatších míst v zemi.

Zaměstnanci uzavíraných poboček by podle informací listu TextilWirtschaft měli dostat příležitost v jiných pobočkách.

C&A se nedaří, ostatně jako všem firmám v oboru, najít recept na fungování v době agresivní konkurence ze strany levnějších řetězců typu Kik a internetových prodejců. Jejich manévrovací prostor se zúžil a s tím také přišlo ztenčení tržeb a zisků.

Proto firma pojmenovaná po zakladatelích Clemensu a Augustu Brenninkmeijerových sáhla v německé pobočce po necelém roce k další výměně tamního vedení. Do čela se postavil Eric Andrew Brenninkmeijer, tedy potomek obou bratrů-zakladatelů.

V Česku provozuje C&A 42 obchodů. V Praze funguje 12 prodejen, jen na samotném Václavském náměstí firma provozuje dvě filiálky. Podle vyjádření české centrály C&A se zavírání tuzemských poboček nechystá: „V České republice momentálně neplánujeme zavírat obchody, před několika měsíci jsme otevřeli novou prodejnu ve Znojmě,“ uvedla Veronika Kovaříková z tiskového oddělení společnosti.

Rozhodnutí o tom, kde otevřít nebo zavřít obchody, podle ní závisí na investičních kritériích, přitažlivosti dané lokality a na právních transakcích s třetími stranami.

Reklama

Související témata:

Doporučované