Hlavní obsah

Modré zóny se v Brně zatím měnit nebudou. Žalobu Slušných lidí soud zamítl

Hnutí Slušní lidé neuspělo se stížností proti omezení vjezdu do města.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Krajský soud v Brně ve čtvrtek zamítl žalobu na zrušení některých částí rezidentního parkování. Podalo ji krajně pravicové hnutí Slušní lidé. Omezení vjezdu aut do centra je legitimní požadavek, zdůvodnil soud. Slušným lidem se nelíbilo rozšíření zákazu o další ulice nebo příliš dlouhá parkovací místa. Podobné žaloby hnutí podalo i ve dvou dalších oblastech.

Článek

Omezení vjezdu do centra je podle Krajského soudu v Brně v pořádku, dostupnost je pořád dostatečná. Soud zamítl žalobu hnutí Slušní lidé, které si stěžovalo na některé prvky rezidentního parkování.

Slušným lidem se nelíbilo hlavně omezení vjezdu autem do některých ulic, které byly před zavedením modrých zón běžně přístupné. „Domnívám se, že je to naprosto neproporční opatření,“ uvedl advokát Ludvík Kummer, jeden z kandidátů do podzimních voleb, jehož jménem byla žaloba podána. Hnutí se také nelíbilo značení podélných modrých zón. „Délka takto vyznačeného místa je 6,75 metru, přitom běžné auto je mnohem kratší. Zaparkuje tak méně lidí,“ dodal.

Podle soudu není na omezení vjezdu do centra nic špatného a neočekávaného. „Historické jádro Brna je památkovou rezervací, návštěvníkům slouží k setkávání, chodí sem i turisté. Zaslouží si regulaci,“ četla z odůvodnění soudkyně Veronika Baroňová. Dostupnost centra je podle soudu adekvátní, nedá se očekávat, že se do něj člověk dostane všemi dopravními prostředky. „Centrum se návštěvníkům neuzavřelo,“ dodala.

Rozhodnutí krajského soudu je pravomocné, lze proti němu podat kasační stížnost. „Počkám si na písemné odůvodnění, v ústním mi chybělo vypořádání s některými argumenty,“ řekl Kummer. Soud ještě bude rozhodovat o podobných žalobách, které hnutí podalo na další oblasti zón pro rezidenty.

Krajně pravicoví Slušní lidé se dostali do povědomí přerušením divadelní hry, v níž Ježíš znásilňoval muslimku. Městská část Brno-střed jim za to vyměřila pokutu 126 tisíc korun, hnutí proti tomu podalo odpor. Slušní lidé kandidovali také v podzimních komunálních volbách, nezískali ale ani tři procenta. Hnutí založil bývalý boxer Zdeněk Pernica.

Modré zóny začaly v centru Brna platit letos v září. Do historického jádra mohou vjet pouze rezidenti nebo lidé, kteří v lokalitě podnikají. Uzavřely se i některé ulice, které byly dříve veřejnosti přístupné. Prvního listopadu začala další fáze rezidentního parkování, která se dotkla širšího centra města po ulice Úvoz, Kotlářská a Traubova. Slušní lidé podali i dvě další žaloby, které se týkají zón mimo samotného centra.

Reklama

Související témata:

Doporučované