Hlavní obsah

Modulová kavárna bude na Poduklí v Blansku dovezena v červnu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Modulová kavárna, která má v Blansku vyplnit prostor na centrálním náměstí Republiky po zbouraném hotelu Dukla, by měla být na místo osazena v červnu.

Článek

Město zároveň chystá úpravy v nejbližším okolí kavárny i na celém Poduklí. Radnice to uvedla na svém webu. Modulová stavba, kterou bude tvořit opláštěná ocelová konstrukce, bude téměř 18,5 metru dlouhá a necelé čtyři metry široká. Součástí interiéru bude vlastní kavárna s dvacítkou míst k posezení, toalety i přípravna potravin či bar.

„V těchto dnech si zhotovitel zajišťuje souhlas dotčených orgánů včetně povolení stavebního úřadu. Kavárna, která vznikne podle architektonického návrhu architekta Rastislava Lukáče a Michala Stejskala, bude vytvořená ze dvou modulových systémů. Do Blanska doputuje od Máchova jezera,“ uvedla vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková.

Modulový systém, jehož stavba přijde téměř na pět milionů korun bez daně, má zajistit, že kavárnu v budoucnu bude možné přesunout na jiné místo ve městě. Zatím se s něčím podobným ale nepočítá.

„Samotná výroba modulů začne v prvním květnovém týdnu v Doksech. Osazení na místo, které zajistí autojeřáb, je naplánováno na první polovinu června. Do konce června pak dojde také k úpravě okolního prostranství, včetně vytvoření dřevěné terasy o velikosti zhruba 35 metrů čtverečních,“ uvedla Zuzana Fialová z investičního oddělení, která má projekt na starosti.

Vlastnímu osazení modulů bude předcházet vytvoření základové železobetonové konstrukce na Poduklí. Město chce ale upravit také nejbližší okolí kavárny. „Stávající kačírek u houpaček bude nahrazen pryžovým povrchem, který už je osazen u ostatních herních prvků na tomto prostranství. V plánu jsou také vysprávky a zhutnění mlatového povrchu v celé ploše Poduklí,“ uvedla Skotáková.

Blansko vybralo zhotovitele i provozovatele budovy kavárny v závěru loňského roku, stala se jím firma Cubespace. Blansko zhotovitele a provozovatele kavárny hledalo opakovaně. Naposledy loni na jaře, kdy zájemci stáhli původně podané nabídky v takzvaném koncesním řízení kvůli koronavirové krizi a nouzovému stavu.

Reklama

Doporučované